Udfører en søgningSøg

Tog pesten ejermanden? Stor nedgravet møntskat først fundet efter 700 år

Lidt uden for Køge graver en person en skat af stor rigdom ned: 239 mønter af tidens meget eftertragtede. Det er 700 år siden, og skatten blev ikke hentet igen af ejeren.

- At man ikke får gravet skatten op igen kan have noget at gøre med, at der kommer pest til Danmark i midten af 1300-tallet. Personen, som har gravet den ned, kunne være en af dem, som er gået til i den forfærdelige sygdom. Vi ved det ikke, men det er en mulighed, fortæller Maja Schultz i videoen herover. Hun er museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark.

Datidens Euro

Mønterne er franske Gros Tournois og engelske Sterling – de blev fundet af to detektorførere, som du kan møde i videoen. Som nutidens Euro var det en international handelsvaluta, som man kunne betale med alle steder i modsætning til tidens danske mønter, som var af meget dårlig kvalitet.

Se medrivende historier om, hvad du deler med dine forfædre

Vi mennesker taber, mister, gemmer og ofrer ting. Sådan har det været siden de ældste tider. Når tingene dukker op af mulden igen hundreder eller tusinder af år senere, fortæller de os, hvor meget vi egentlig deler med vores forfædre på tværs af tid: Behovet for et trygt og varmt hjem, at vi kan beskytte familie og venner, at vi kan fylde maven – og have noget at tro på.

Nationalmuseet sætter fokus på fortællingerne bag 10 af de fantastiske genstande – genstande, som er erklæret danefæ som møntskatten herover. Se videoerne her på YouTube.

Forsker og journalist undersøger spændende historier

Seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet og journalist Frantz Howitz rejser i videoerne rundt i Danmark for at undersøge den spændende historie bag de fantastiske danefæ.

Sammen med eksperter fortæller de to værter de fascinerende historier om, hvordan vores hverdag og samfund i dag er formet af fortidens opfindelser, beslutninger og hændelser.

I videoerne kan man også komme bag historien om for eksempel Danmarks ældste skydevåben fra sidste halvdel af 1300-tallet og en amulet fra middelalderen, der fortæller hvordan børn altid har været vigtige og dengang ligefrem livsnødvendige.