Tekla
5:5. Det sidste håb
Tekla ønsker sig brændende at kunne koncentrere sig 100 procent om sin musik, men hun er tvunget til at bruge de fleste vågne timer på undervisning for at tjene til dagen af vejen. Den situation bliver endnu mere kritisk, da hendes far dør og hun står alene og ugift med huslejen. Men hun øjner en udvej, for i kulissen har der gennem længere tid ventet en bejler. Ægteskabet bliver dog alt andet end det hun drømmer om.
Du skal også møde Soleima, der fortæller om det dilemma hun befandt sig i, da hun skulle optage en musikvideo og ikke længere kunne skjule sin gravide mave.
Medvirkende: Thomas Husted Kirkegaard, musikhistoriker og Soleima (Sarah Mariegaard). Tilrettelæggelse: Louise Trier og Isa Naja Buhl. Lyddesign: Mikkel Bøgeskov Andersson. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Teklas stemme: Julie Bang.
Musik af Soleima og koncertoptagelser af Tekla Griebels musik.
Produceret af MonoMono for Vores Tid, Nationalmuseets mediehus, med støtte fra William Demantfonden.
4:5. Momentum
Nu begynder dørene at åbne sig for Tekla. Men det er ikke alle, der under en kvindelig komponist at få succes. Og Tekla må endnu engang tage beslutninger, der får større betydning end hun aner. Sideløbende tager hendes forelskelse i den svenske operasanger en uventet drejning. Men i sidste ende lykkes det alligevel Tekla at skrive danmarkshistorie.
Vi taler også med sanger og musikskaber Fallulah om dengang hun vandt P3 Guld, men efterfølgende blev udelukket fra sin egen fejring på pladeselskabet.
Medvirkende: Thomas Husted Kirkegaard, musikhistoriker og Fallulah (Maria Apetri). Tilrettelæggelse: Louise Trier og Isa Naja Buhl. Lyddesign: Mikkel Bøgeskov Andersson. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Teklas stemme: Julie Bang. Musik af Fallulah, Soleima og koncertoptagelser af Tekla Griebels musik. Produceret af MonoMono for Vores Tid, Nationalmuseets mediehus, med støtte fra William Demantfonden.
3:5. Lyden af en kvindebevægelse
Efter en eklatant fiasko får Tekla en ny chance for at vise verden, hvad hun kan. Og det bliver i selskab med ingen ringere end Emma Gad og et fuldt kvindeensemble, der sammen står bag en ballet, som skal opføres til den legendariske Kvindernes Udstilling i 1895. Samtidig begynder Teklas forhold til en berømt operasanger at udvikle sig og hun beslutter sig for at få luft for sine følelser.
Men hvad er det egentlig, der sker når kvinder skaber musik sammen med andre kvinder? Det svarer sanger og musikskaber Fallulah på, for hun har nemlig været med til at starte bevægelsen Hej Søster, efter hun i årevis har haft det svært som kvinde i musikbranchen.
Medvirkende: Thomas Husted Kirkegaard, musikhistoriker og Fallulah (Maria Apetri). Tilrettelæggelse: Louise Trier og Isa Naja Buhl. Lyddesign: Mikkel Bøgeskov Andersson. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Teklas stemme: Julie Bang.
Musik af Fallulah og koncertoptagelser af Tekla Griebels musik. Produceret af MonoMono for Vores Tid, Nationalmuseets mediehus, med støtte fra William Demantfonden.
2:5. 33 år om at skrive en opera – hvad gik galt for Tekla?
Blandt Teklas værker finder musikhistoriker Thomas Husted Kirkegaard en opera, som han mener har format til at være en oplagt kandidat til selveste Danmarks nationalopera. Men der er tilsyneladende gået noget galt, for Tekla har været 33 år om at skrive den og misser dermed sin chance. I det her afsnit finder vi ud af hvad det er for nogle skæbnesvangre valg, hun har stået overfor.
Du skal også møde sangeren og sangskriveren Soleima, der fortæller om en opslidende kamp med sit tidligere pladeselskab, som prøvede at presse hendes musik ind i en kønsstereotypisk popgenre.
Medvirkende: Thomas Husted Kirkegaard, musikhistoriker og Soleima (Sarah Mariegaard). Tilrettelæggelse: Louise Trier og Isa Naja Buhl. Lyddesign: Mikkel Bøgeskov Andersson. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Teklas stemme: Julie Bang.
Musik af Soleima, Fallulah og koncertoptagelser af Tekla Griebels musik.
Produceret af MonoMono for Vores Tid, Nationalmuseets mediehus, med støtte fra William Demantfonden.
1:5. Teklas flaskepost til fremtiden
I et gammelt arkiv finder musikhistoriker Thomas Husted Kirkegaard en flaskepost til fremtiden. Den er fra Tekla, komponisten. Hum har selv ordnet sine dokumenter og lavet værkfortegnelser, så en forsker som ham nemt kan gå i gang med at samle puslespillet til hendes historie. Det viser sig, at Tekla på en enkelt skelsættende aften, da hun er 19 år, beslutter at hun vil være operakomponist. Den sværeste musikgenre man overhovedet kan kaste sig ud i. Så hvordan kommer hun videre derfra? Vi taler med Soffie Viemose fra bandet Lowly om hendes vej til at blive elektronisk komponist og om at føle sig dårlig tilpas i rollen som sanger. En rolle, som langt de fleste kvindelige musikere stadig indtager, ligesom de gjorde i 1800-tallet.
Medvirkende: Thomas Husted Kirkegaard og Soffie Viemose. Tilrettelæggelse: Louise Trier og Isa Naja Buhl. Lyddesign: Mikkel Bøgeskov Andersson. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Teklas stemme: Julie Bang. Musik af Lowly, Soleima og koncertoptagelser af Tekla Griebels musik.
Produceret af MonoMono for Vores Tid med støtte fra William Demantfonden.
Om Tekla
Det her er historien om en af Danmarks første og største kvindelige komponister, Tekla Griebel Wandall, som for alvor er gået i glemmebogen – på trods af, at hun skrev over 100 værker. En historie der udspiller sig i slutningen af 1800-tallet, og som på trods af Teklas store bedrifter først for nylig er kommet frem. For Tekla har nemlig selv gjort sin historie klar til at blive genopdaget af fremtiden.
Teklas historie er en historie om kampen for at bryde igennem som opera-komponist, om stærke kvindefællesskaber, om ulykkelig forelskelse og et ægteskab, der kaster lange skygger. En historie om uheld, fatale beslutninger og et samfund med enorme begrænsninger for kvindelige kunstnere.
Undervejs i Teklas historie vil du også møde de tre kvindelige sangere og musikskabere Fallulah, Soleima og Soffie Viemose, der fortæller om deres oplevelser i nutidens musikbranche. For hvor stor forskel er der egentlig på at være kvinde i musikbranchen i slutningen af 1800-tallet og på at være det i dag?
Tilrettelæggelse: Louise Trier og Isa Naja Buhl. Lyddesign: Mikkel Bøgeskov Andersson. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Teklas stemme: Julie Bang. Musik af Lowly, Soleima og koncertoptagelser af Tekla Griebels musik.
TEKLA er produceret af Mono Mono for Nationalmuseets mediehus Vores Tid med støtte fra William Demant Fonden.