Udfører en søgningSøg

Skelettet fra Fall River

Podcast: Skelettet fra Fall River
Podcast: Skelettet fra Fall River

5:5. Opklaringen: Hvem var skelettet fra Fall River?

Det er et mysterium, hvor skelettet fra Fall River har sin metalbrynje fra. Men vi har resterne af brynjen liggende på Nationalmuseets magasin, og måske rummer den svaret. Vi tager den moderne arkæologis metoder i brug og dykker ned i for længst glemte rejseberetninger - for én gang for alle at finde svar på, hvem Skelettet fra Fall River var.

Vært: Mille Gabriel. Medvirkende: Peter Steen Henriksen, museumsinspektør indenfor arkæobotanik på Nationalmuseet. Michelle Taube, kemiker og materialeforsker på Nationalmuseet. Kevin Smith, Vicedirektør og chefkurator, Haffenreffer Museum of Anthropology, Brown University, Rhode Island, USA. Også tak for faglig sparring til seniorforsker Matthew Walsh, Nationalmuseet. Producer: Celine Klint. Fortællerstemme: Emil Rothstein Christensen. Lyddesign: Tobias Ingemann

Se transskription af episoden her.

4:5. De første mennesker i Amerika

Kunne skelettet fra Fall River være et af de første mennesker, som indvandrede til Amerika under Den sidste Istid? Vi efterprøver teorien og graver os ned i en tid, hvor arkæologien bliver formet som videnskab, og Vesten har koloniseret store dele af verden.

Vært: Mille Gabriel. Medvirkende: Jesper Nielsen, lektor i Indianske sprog og kulturer, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet. Rikke Ruhe, museumsinspektør, Samlinger på Nationalmuseet. Peter Steen Henriksen, museumsinspektør indenfor arkæobotanik på Nationalmuseet. Michelle Taube, kemiker og materialeforsker på Nationalmuseet. Producer: Celine Klint. Fortællerstemme: Emil Rothstein Christensen. Lyddesign: Tobias Ingemann

Se transskription af episoden her.

3:5. Jagten på knoglerne

Knoglerester fra skelettet fra Fall River havner i hænderne på en dansk professor i medicin i 1800-tallet, men ingen ved, hvor de siden er blevet af. Vi tager på jagt i Danmarks største skeletsamling for at lede efter knoglerne. For hvem var Skelettet fra Fall River? En gammel teori hævder, han kom sejlende til Nordamerika fra Middelhavsområdet flere tusinde år før, de første europæere kom til i Nordamerika. Vi tester teorien.

Medvirkende: Niels Lynnerup, professor og leder af den Antropologiske Samling på Panum Instituttet. John Lund, seniorforsker ved Nationalmuseets Antiksamling. Anne Haslund Hansen, seniorforsker ved Nationalmuseets Antiksamling. Også tak for faglig sparring til professor Poul Duedahl, Aalborg Universitet og Niels Christian Bech Vilstrup, museumsinspektør på Medicinsk Museion. Vært: Mille Gabriel. Producer: Celine Klint. Fortællerstemme: Emil Rothstein Christensen. Lyddesign: Tobias Ingemann

Se transskription af episoden her.

2:5. Vikinger rejser mod nyt land

Et vikingetårn, en sten med runeinskriptioner og et brynjeklædt skelet – alt sammen fundet indenfor en snæver radius af den lille by Fall River i Nordamerika. Seniorforsker Mille Gabriel undersøger nye spor i mysteriet om skelettet fra Fall River. Spørgsmålet er, om der har været vikinger i Nordamerika længe før Christoffer Columbus?

Medvirkende: Jette Arneborg, seniorforsker i nordbo-arkæologi på Nationalmuseet. Lisbeth Imer, runolog og seniorforsker på Nationalmuseet. Vært: Mille Gabriel. Producer: Celine Klint. Fortællerstemme: Emil Rothstein Christensen. Lyddesign: Tobias Ingemann

Se transskription af episoden her.

1:5 Et mystisk gravfund

Nye spor er dukket op i et snart 200 år gammelt mysterium om et ganske særligt gravfund: Et skelet begravet på hug og iført en brynje af metal. Ingen har kunne slå fast, hvem skelettet var, eller hvor i verden han kom fra. Men de nye spor peger i retningen af Danmark, hvor resterne af gravfundet har ligget gemt - og det sætter Nationalmuseets seniorforsker Mille Gabriel på sagen.

Se transskription af episoden her.

Podcast: Skelettet fra Fall River
Foto: Håndskriftssamlingen, Det Kongelige Bibliotek.

Det berømte 'Skeleton in Armor', tegnet af Dr. Edward Ruggles. Han var maler og læge fra Massachusetts.

Podcast: Skelettet fra Fall River
Foto: Roberto Fortuna, Nationalmuseet.

Bælte af metalrør, som den døde havde på i graven. Rørene er syet sammen med læder- og plantesnøre og er enkelte steder gyldne. Det tyder på, at de er lavet af en legering. I Nationalmuseets gamle protokoller er de beskrevet som bronze.

Podcast: Skelettet fra Fall River
Foto: Håndskriftssamlingen, Det Kongelige Bibliotek.

14. marts 1844 sender lægen Jerome V. Smith et gravfund fra Fall River til Oldskriftselskabets sekretær Carl Rafn. Gravfundet ligner til forveksling det, der blev fundet af Miss Hannah Borden Cook i 1831 – et skelet begravet på hug iklædt en brystplade og et bælte af metal. Det nye gravfund adskiller sig dog ved, at den døde også har fået et metalkar og en bunke hvide perler med sig i graven. Ellers er de identiske, de to fund.

Mens der fra det første fund fra 1831 kun blev sendt mindre dele til Danmark, sender Jerome Smith det komplette gravfund. Om skelettet skriver han, at omtrent 1/3 er bevaret, at der er en smule hår bevaret ved tindingen, og at det stammer fra en lille, spinkel person. Og vigtigst af alt – at han på baggrund af hårets farve og kraniets form ikke mener, der er tale om en indfødt amerikaner.

Podcast: Skelettet fra Fall River
Foto: Roberto Fortuna, Nationalmuseet.

Et stort metalkar eller kedel, som den brynjeklædte i grav 2 var begravet med. Ved den gravlagtes side var anbragt et eller flere kar eller kedler af metal. Metalkarret- eller kedlen består af en velbevaret rand. Kan også være en bund, en del fragmenter, og noget, der kunne ligne hank eller håndtag.

Podcast: Skelettet fra Fall River
Foto: Roberto Fortuna, Nationalmuseet.

Stenperler fra grav nummer 2, som Dr. Jerome V. C. Smith i Boston sendte til Det kongelige nordiske Oldskriftselskab i København.

Om Skelettet fra Fall River

I den lille by Fall River i USA finder en ung husmor et mystisk gravfund for snart 200 år siden: Et skelet anbragt på hug og iført en brynje af metal. Ingen ved, hvem han var, eller hvor han kom fra. Nogle mente, at han var en viking, andre, at han var kommet sejlende fra Middelhavsområdet, andre igen, at han var en indfødt amerikaner, måske ligefrem en af de første, der kom vandrende til Amerika under den sidste istid. Nu er der dukket nye spor op i sagen, spor der peger i retningen af Danmark - og det sætter Nationalmuseets seniorforsker Mille Gabriel på sagen. Måske kan hun én gang for alle få opklaret mysteriet: Hvem var Skelettet fra Fall River?

Ny episode torsdage.

Podcasten er produceret af Filt for Vores Tid og Podimo.

Find episoderne i din podcast app eller her på siden.

Podcast: Skelettet fra Fall River
Seniorforsker Mille Gabriel fortæller historien om det mystiske skelet i podcasten. Hun har arbejdet med amerikanske kulturer en del år, men det her fund så helt anderledes ud, fortæller hun. ”Det er et virkelig mærkeligt gravfund, fordi personen var iført den her brynje, som ikke lignede noget, man nogensinde før havde fundet i Amerika. Og derfor var der dem, der tænkte, at han måtte stamme fra et andet sted i verden. Men hvor? Det skal vi finde ud af.” Foto: Oliver Høeg-Jensen.