Udfører en søgningSøg

Rustur

Podcast: Rustur
Podcast: Rustur
Klik her og lyt til Rustur i din podcast app

5. Afhængigheden: Dagen derpå

I denne sidste episode af Rustur skal vi høre om dagen derpå. Om hvordan rusmidler gennem historien har gjort mennesker afhængige, hvordan vi behandlede alkoholikere med at smide dem i fangehullet – og hvordan det egentlig er at gøre op med sit kokainmisbrug.

Medvirkende: Tidligere kokainmisbruger Kristoffer, rusmiddelforsker Morten Hesse.

Se transskription af episoden her.

4. Tobak: Den hellige røg

På dagens Rustur skal vi høre om dengang, tobakken var en hellig plante. Dengang røgen kunne bruges til at skabe kontakt til guderne, og hvor der igen blev fred, når fjender røg en pibe tobak sammen. I dag er det lige modsat. Nu gør tobakken os syge, og rygere føler næsten ikke, at der er plads til dem længere. Det er som om, at røgen er blevet giftig.

Medvirkende: Piberygerformand Peter Lau, rusmiddelforsker Morten Hesse, antropolog og arkæolog Inge Schjellerup.

Se transskription af episoden her.

3. Sløvende: Den søde bedøvelse

Det handler om den søde rus, der får dig til at dykke langt ned i sofaen, eller giver dig varme, røde kinder, mens verden omkring dig langsomt bliver utydelig. Denne gang hører vi om Odysseens opiumsspisere, om cannabissens lyksaligheder – og om dengang, der var gemt øl bag bøgerne på Nationalmuseet.

Medvirkende: Studerende Laura Krogh- Hansen, rusmiddelforsker Morten Hesse, antropolog ogarkæolog Inge Schjellerup.

Se transskription af episoden her.

2. Stimulerende: Det skal være vildere

Nogle bruger det for at kunne feste hele natten, andre for at kunne arbejde i bjergene – eller for at holde en enorm timeløn på akkord. De stimulerende rusmidler som amfetamin, kokain og kokablade har altid været brugt til at kunne yde lidt mere end de andre. Vi hører blandt andet historien om de grønne blade, der holdt inkaerne vågne i bjergene, og som i dag stadig er en vigtig del af Perus kultur.

Medvirkende: Rusmiddelforsker Morten Hesse, Antropolog og arkæolog Inge Schjellerup.

Se transskription af episoden her.

1. Hallucinogener: Kontakten til ånderne

Det er ikke nødvendigvis behageligt at dykke ind i sig selv og se, hvad der gemmer sig i mørket. Men både regnskovens shamaner og sjælesøgere i Nordvestsjælland bruger rusmidler til at kigge indad og komme i kontakt med noget meget større.

Denne episode af Rustur handler om at blive til en jaguar på ayahuasca, at kunne tale med svampene og at åbne døren til det ukendte.

Medvirkende: Bruger af svampe og hallucinogener Fanny Brandt, rusmiddelforsker Morten Hesse, antropolog og arkæolog Inge Schjellerup.

Se transskription af episoden her.

Om Rustur

Igennem historien har det at være menneske og brugen af rusmidler hængt sammen. Nogle vil i kontakt med guderne, nogle vil bedøves, og andre vil bare fyre den af. Vi dykker ned i rusens historie i fem episoder og undersøger, hvorfor mennesker har taget rusmidler gennem historien, og hvordan det trækker tråde til i dag.

Find episoderne her på siden, i din podcast app eller på Loud.land.

Produceret af Lasse Telling for Vores Tid, Nationalmuseets digitale medie, og LOUD.