Made in America - når USA forandrer Danmark
1. Reagan og Murens fald
I 1987 holdt Ronald Reagan sin legendariske tale med ordene “Tear Down This Wall” ved Brandenburger Tor. I årene efter lærte vi, hvordan verden omkring os kan forandre sig ekstremt hurtigt. For i 1989 faldt muren, og Europa åbnede sig.
2. Summer of love
Hippiebevægelsen kom fra USA. Men den bredte sig med lynets hast til resten af den vestlige verden. Det var et opgør med den normale tankegang om samfundets indretning, det var protester mod krige, det var fri sex, og det var masser af stoffer. I Danmark opstod blandt andet Thy-lejren som en direkte afløber.
3. Kennedyerne - kendispar nummer 1
Efter en lang række gamle mænd det ovale værelse i Det Hvide Hus kom John F. Kennedy til. Han - og konen Jackie - blev mere end bare et præsidentpar. De blev kulturfænomener og blev verdens kendispar nummer et. Alt de gjorde, var interessant. Ikke kun den politiske del. Deres tøj, deres stil, og deres personer prægede verdens medier og den kulturelle udvikling.
4. Da danskerne udvandrede til USA
Omkring 300.000 danskere udvandrede til USA fra midten af 1800-tallet og de næste 70 år. Danskerne blev nogle af de bedst og hurtigst integrerede indvandrere i det amerikanske samfund. Fra Danmark forsvandt masser af unge mennesker, men uden at det nødvendigvis skadede landet.
5. Fords samlebånd
På Ford-fabrikken i Detroit satte man i 1913 det første samlebånd i gang og på den måde startede man en ny industriel industrialisering. En industrialisering, der også havde direkte indflydelse på Danmark.
6. Terrorangrebet 9/11
11. september 2001 forandrede verden sig, da USA blev ramt af en række voldsomme terrorangreb. Verden blev igen stor og farlig, og det gik op for os, at der er nogen derude, der ikke ønsker at leve frit og sekulært. Samtidig blev Danmark igen krigsførende nation, da vi gik ind i alliance med USA uden om FN og angreb Afghanistan og Irak.
7. Marshall-planen
Anden Verdenskrig søndersmadrede Europa. USA iværksatte Marshall-hjælpen, der skulle redde kontinentet økonomisk. Men det var ikke uden betingelser. Og det betød en manifestation af USA som den dominerende magt i den vestlige verden.
8. The American Dream
Du kan blive til noget stort, hvis du arbejder hårdt, og staten ikke generer dig. Den amerikanske liberalisme kontra den europæiske socialdemokratisme er et af hovedelementerne i The American Dream. Om drømmen er virkelig eller en illusion, hvor kritikere mener, at det faktisk er lettere at få succes med social mobilitet i de socialdemokratiske samfund, er en evig diskussion.
9. Tegneserier
I 30’erne og 40’erne bølgede tegneserierne over Atlanten og skabte på den måde en af de mest markante kulturpåvirkninger fra USA. Den blev dog mødt med stor skepsis i mange europæiske lande, hvor man frygtede, at tegneserierne ville føre til blandt andet homoseksualitet.
10. Valgkampe
De amerikanske valgkampe, der har fokus på de to præsidentkandidater, har i den grad de senere år smittet af på Europa - blandt andet Danmark. Her oplever vi et øget fokus på to kandidater frem for og udbredelsen af spindoktorer, som er en direkte afsmitning fra USA.
Om Made in America
USA er verdens mest magtfulde land. På tværs af Atlanten kan de begivenheder og udviklinger, der præger USA, afgørende ændre Danmark. I podcasten dykker vi ned i ti afgørende øjeblikke eller udviklinger i USA’s historie, som forandrede Danmark. De to faste gæster er chefredaktør på Kongressen.com, Anders Agner, og Peter Henningsen, historiker og museumschef på Frilandsmuseet. Produceret af Kiss Content for LOUD og Nationalmuseets medie ’Vores Tid’.
Find også episoderne, hvor du plejer at lytte til podcasts.