Udfører en søgningSøg

Kærlighedshistorie

Podcast: Kærlighedshistorie
Podcast: Kærlighedshistorie
Klik her for at lytte til Kærlighedshistorie i din podcast app

E10. San Wung Sung og Ingeborg Danielsen: Hun forelskede sig i en kineser udstillet i Tivoli

En sommerdag i 1902 køber Ingeborg Danielsen billet til Tivolis nyåbnede menneskeudstilling ”Kina i Tivoli”. Ligesom resten af København vil hun ind og se en ægte levende kineser for første gang i sit liv. Hun forelsker sig hovedkulds i den 18-årige San, som er en del af udstillingen, og de to indleder et forhold på trods af den voldsomme modstand i samfundet mod kærlighed på tværs af kulturer.

Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende: Jesper Wung Sung, forfatter. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E9. Louise Danner, Carl Berling og Frederik 7.: De elskede alle tre hinanden

I 1830’ernes København bliver den unge fattige balletdanserinde Louise Rasmussen, senere Grevinde Danner, og den velstående bogtrykker Carl Berling forelsket og indleder et forhold. På et tidspunkt møder Louise Carls gode ven, Danmarks konge Frederik 7., og også de to indleder et forhold. Dermed er trekantsdramaet og kampen om Louise skudt i gang.

Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende: Maria Helleberg, romanforfatter. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E8. Caroline Mathilde og Johann Friedrich Struensee: Hvem udnyttede hvem?

Danmarkshistoriens måske mest berømte kongelige affære – historien om den tyske oplysningsmand og livlæge Johann Friedrich Struensee og den engelskfødte dronning af Danmark Caroline Mathilde, som er gift med den psykisk syge konge Christian 7. Sammen forsøger Caroline Mathilde og Struensee at reformere det danske samfund, stærkt inspireret af oplysningstiden. Men var der egentlig stor kærlighed mellem de to, eller var de hinandens værktøjer til at opnå et højere formål? Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende: Anne Provst. Direktør, Museum for Forsyning og Bæredygtighed. Historiker med speciale i Caroline Mathilde. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen. Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E7. Marie Grubbe og hendes mænd: Lyst drev hende fra kongesøn til fattighjælp

Historien om Marie Grubbes vilde kærlighedsliv har fascineret store danske forfattere i mere end 200 år. Hun var en rig og fornem adelsfrøken, der i 1600-tallet giftede sig med en kongesøn, men blev skilt på grund af utallige affærer og skandaler og endte sine dage alene og på fattighjælp. Elskede hun nogen af sine mange mænd? Og var jagten på lyst og begær prisen værd?

Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende:Amalie Munkgaard Olesen, dramatiker. Har skrevet stykket Marie Grubbe, den levende. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E6. Corfitz Ulfeldt og Leonora Christina: 1600-tallets Bonnie & Clyde

Det her er den hæsblæsende fortælling om et af Danmarkshistoriens mest mærkværdige par - Christian 4.s ambitiøse og kløgtige datter Leonora Christina og hendes karismatiske ægtemand, adelsmanden Corfitz Ulfeldt. Københavns førende power-par i 1600-tallet, som i jagten på magt, anseelse og rigdom kaster deres liv ud i et dramatisk stormvejr med krig, bedrageri og landsforræderi. Og som for Leonora Christina fører til 22 år i fangenskab i Blåtårn.

Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende: Maria Helleberg, romanforfatter. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E5. Dyveke og Christian 2.: Elskede kongen og Dyveke hinanden?

Historien om den kontroversielle danske konge Christian d. 2 og hans unge smukke Dyveke er blevet dyrket som en storslået kærlighedshistorie. De to skulle efter sigende have mødt hinanden i år 1507 til et bal på rådhuset i Bergen. Her bliver de dybt og inderligt forelskede, og Christian tager sin Dyveke med tilbage til København, hvor han holder stædigt fast i hende trods modstand fra flere kanter. Men var der egentlig stor kærlighed mellem kongen og Dyveke, eller har vi romantiseret historien?

Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende: Lars Bisgaard, historiker og forfatter til biografi om Christian d. 2. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E4. Regine Olsen og Søren Kierkegaard: En bizar kærlighedshistorie

Borgerdatteren Regine Olsen og filosoffen Søren Kirkegaard var lykkeligt forlovet med hinanden i et år, inden Kirkegaard til alles overraskelse vælger at bryde forlovelsen. Men deres relation varer på besynderlig vis ved hele livet, og kærligheden forandrede dem begge for altid. I dag står deres forhold tilbage som Danmarkshistoriens måske mest bizarre kærlighedshistorie.

Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende: Joakim Garff, teolog, centerleder for Kierkegaardcenteret, og forfatter til romanen “Regines gåde.” Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen. Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E3. Carl Nielsen og Anne Marie Nielsen: Det frie kunstnerliv udpinte kærligheden

Dette er den eventyrlige kærlighedshistorie om én af Danmarks største komponister, Carl Nielsen, og hans hustru, billedhugger Anne Marie Carl Nielsen. Et kunstnerpar, der bliver dybt og inderligt forelskede i slutningen af 1800-tallets Paris, hvor de laver en pagt om, hvordan deres liv sammen skal være. De vil leve i kærlighed, lighed og kunstnerisk frihed.

Men det frie kunstnerliv viser sig snart som en pinsel for især Carl, som i sine kærlighedsbreve til Marie tigger og beder sin kone om at komme hjem fra hendes mange udlandsrejser i kunstens navn.

Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende: Journalist Amalie Kestler og skuespiller Lotte Andersen. Forfattere til bogen Carl og Marie. I kunst og kærlighed. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E2. Jacob A. Riis og Elisabeth Giørtz: ”Jeg vil aldrig kunne elske dig”

I H.C. Andersens eventyr virker det næsten ligegyldigt hvilken modstand, Klods Hans møder på vejen til kongeslottet. Han vil have prinsessen. På samme vis er historien om journalisten Jacob A. Riis og storkøbmandsdatteren Elisabeth Giørtz en fortælling om aldrig at give op i kærlighed, uanset om ens udkårne har afvist dig med sætningen ”jeg vil aldrig kunne elske dig”. Det er nemlig ordene fra Elisabeth Giørtz, da Jacob A. Riissom ung mand i Ribe frier til hende. Efter hendes afvisning rejser han til Amerika for at blive en stor mand.

Vært og idé: Pernille Brunse. Tilrettelægger: Pernille Brunse og Emma Juul. Medvirkende: Mette Slyngborg, museumsdirektør Sydvestjyske museer, heriblandt Jacob A. Riis museet i Ribe. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

E1. Sixten Sparre og Elvira Madigan: Skandinaviens Romeo og Julie eller koldblodigt partnerdrab?

20. juli 1889 skyder den svenske løjtnant Sixten Sparre sin unge elskerinde, linedanserinden Elvira Madigan, på et tæppe i en sydfynsk bøgeskov. Bagefter retter han tjenesterevolveren mod sig selv og trykker af.

Sådan slutter historien om et par, som ofte er blevet kaldt Skandinaviens svar på Romeo og Julie. I eftertiden blev den dyrket som den helt store kærlighedsfortælling, hvor de elskende kun kunne få hinanden i døden. Men i nyere tid peger pilen mere i retning af et koldblodigt partnerdrab.

Vært og tilrettelægger: Pernille Brunse. Medvirkende: Morten Hammeken, idéhistoriker, historiker og oversætter af bogen “En dråbe faldt” om parret. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

Om Kærlighedshistorie

Berømte og berygtede par er gået over i historiebøgerne, fordi deres kærlighed inspirerede, fascinerede eller skræmte folk– eller måske fordi den ændrede historiens gang.

I Kærlighedshistorie dykker den kærlighedslystne vært Pernille Brunse ned i de største og mest fascinerende danske kærlighedshistorier gennem tiden. Historierne binder vores mest intime følelser sammen med store historiske karakterer, som vi ellers kun kender gennem årstal, slag og bedrifter. Her hører vi om hvordan de har elsket, bedraget og længtes.

Undervejs læses op fra gamle kærestebreve og dagbøger. Var det stor kærlighed? Hvordan håndterede de jalousi, utroskab og hjertesorg?

76% af danskerne tror på kærligheden og det livslange monogame parforhold. Vi er draget af kærligheden og dyrker de fiktive fortællinger som Romeo og Julie. Men virkeligheden overgår ofte fantasien, og i denne podcastserie hører du om de mest interessante og rørende kærlighedshistorier gennem tiden.

Produceret med støtte fra William Demant-fonden.

Vært og tilrettelægger: Pernille Brunse. Lydmix: Frederik Gabrielsson. Temamusik: Lucas Francis Claver. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.