Dyt I Danmarkshistorien
E10. En strøm af grønne biler
Det er, som bekendt, vanskeligt at spå - og især om fremtiden. Men i denne sidste episode af Dyt i Danmarkshistorien vil vi alligevel gøre forsøget. Der tegner sig tre store tendenser for fremtidens bil: Den er grøn, den er sikker i trafikken og den kan køre selv. I dette afsnit kører Mette og Christian i tre forskellige biler, der hver især giver et bud på fremtidens bil. Imens tager de en snak om, hvordan fortiden måske kan fortælle os noget om, hvor vi er på vej hen.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Cille Marlene Sørensen Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid.
Biler udlånt af Toyota Danmark, Share Now & Mercedes-Benz. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E9. Porsche 911: Bil over budget i 00erne
Fladskærme, nye køkkener og leasede biler. Det nye årtusindes voldsomme økonomiske opsving får danskerne til at lease lækre biler i stor stil. Porsche 911 bliver med sin underspillede luksus et populært valg for danskere, der gerne vil flashe deres succes.
I dagens afsnit kører Mette og Christian i en Porsche 911, der på mange måder spejler nullernes stemning af, at Danmark snart kan købe hele verden. Lige indtil finanskrisen kommer buldrende i 2008.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Cille Marlene Sørensen. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring.
Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv. Bil udlånt af Jakob Prasz. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E8. Toyota Corolla: Rasende populær bil i 1990erne
Med Den Kolde Krigs afslutning og den kulturelle og økonomiske globalisering er 1990erne et optimistisk årti for danskerne. Men selvom Vesten har vundet den politiske kappestrid med Østen, så er 90erne også en tid, hvor amerikanske og europæiske bilproducenter bliver kørt over af den japanske konkurrent, Toyota. Mange griner, da den første Toyota Corolla rører den danske asfalt. Men smilene stivner hurtigt, for den driftssikre bil bliver rasende populær.
I dagens program tager Mette og Christian temperaturen på de bekymringsfrie 90ere fra forsædet af en Toyota Corrola.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Cille Marlene Sørensen. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring.
Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv. Bil udlånt af Jens Perera Jensen. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E7. Fiat 127: Bil på skrump i 1980erne
Mange års økonomisk fremgang bliver pludseligt afbrudt i 1973, da en krig i Mellemøsten sender den internationale oliepris på himmelflugt. Prisstigningen går hårdt ud over landets økonomi, og snart forsøger myndighederne at få danskerne til at tage koldere bade og køre kortere ture. Og i takt med at olieprisen stiger, bliver bilerne mindre.
I dagens program tager Mette og Christian på tur i en Fiat 127, der med sin gode brændstoføkonomi blev en favorit hos danskerne.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Cille Marlene Sørensen, Mads Karenkewitsch og Ida Hasgaard Røntorp.
Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring. Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv.
Bil udlånt af Jesper Kjærgaard. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E6. VW type 2: Hippierne eksperimenterer med nye fællesskaber i 1970erne
Mens mange danskere lever i kernefamilier i landets nye parcelhuskvarterer, vælger en gruppe unge at gå andre veje. De protesterer mod traditioner og materialisme, og de eksperimenterer med nye boformer og fællesskaber. Blandt andet på Fristaden Christiania. I dette program kører Mette og Christian til Christiania i den bil, der om nogen kommer til at symbolisere 70ernes alternative politiske strømninger.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Mads Karenkewitsch. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring.
Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv.
Bil udlånt af Semler Gruppen. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E5. Ford 17M RS (Taunus): Matcher hus, have og ligusterhæk
I en tid vi mest husker for hippiebevægelse og ungdomsoprør, flytter halvanden million danskere i eget hus med have til. På kun 20 år skyder der 450-500.000 parcelhuse op i Danmark, og det stiller et nyt krav til mobiliteten at transportere sig frem og tilbage til de fredelige veje med typehuse på.
I denne episode kører Mette Boritz og Christian Grau i en Ford 17M RS og taler om den småborgerlige drøm bag ligusterhækkene.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Mads Karenkewitsch. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring. Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv.
Bil udlånt af Frederik Frey. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E4. Buick Skylark: Den amerikanske bildrøm
Det er ikke kun milkshakes, tylskørter og rockn’roll musik, der kom sejlende over Atlanten fra USA i 1950erne: Også et nyt verdenssyn med forbrug og frihed i centrum skyllede ind over de danske grænser.
Samtidig gav amerikaneren navn til en helt ny slags generation: Ind mellem barndommens leg og voksenlivets forpligtelser kilede teenageren sig ind med sin helt egen agenda.
I denne episode kører Mette Boritz og Christian Grau i en Buick Skylark til en ægte amerikansk diner og taler om 50ernes teenagekultur.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Mads Karenkewitsch. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring.
Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv. Bil udlånt af Jette Elisabeth Skylark. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E3. MGB: Armen i karmen, kørehandskerne på og cruise ud ad bilernes catwalk: Strandvejen
Sæt armen i karmen, tag kørehandskerne på, lad chiffontørklædet blafre i vinden og kom med på en tur op af bilernes automative catwalk: Strandvejen. Strækningen nord for København har altid trukket i københavnerne, når bilerne og kroppene skal vises frem. Og hvilken bil er bedre at føre sig frem i på en dansk sommerdag, end den elegante MGB.
I dag kører Mette Boritz og Christian Grau i klassisk engelsk sportsvogn og nyder en solskinstur til Bellevue, der i løbet af 1930erne blev badekulturens nye hotspot.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Mads Karenkewitsch. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring.
Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv. Bil udlånt af Claus Poulsen. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E2. Folkevognsboblen: En bil til folket
Smid mørklægningsgardinerne, afklods bilerne og kør en tur i det befriede Danmark - hvis du får lov. Den allerførste folkevogn er en stor drøm for mange danskere efter 2. verdenskrig. Men selv om der er biler at få og penge at købe dem for, er det ikke nemt at få tilladelse til at eje én Hør hvorfor i denne episode, hvor Mette og Christian tager en tur i Folkevognsboblen og snakker om efterkrigstiden og hvordan livet ser ud i Danmarks første skyskrabere på toppen af København.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Simon Akselsen. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring. Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv.
Bil udlånt af Semlergruppen. Arkivklip af Rådet for Sikker Trafik.
E1. Ford T: I 1920'erne vækker det spruttende monstrum lige dele forfærdelse og fascination hos den måbende befolkning
Folk springer for liv og lemmer, da de første biler kommer til Danmark i 1920’erne. Det spruttende og stinkende monstrum på fire hjul vækker lige dele forfærdelse og fascination hos den måbende befolkning. Henry Ford håndplukker personligt Danmark til at samle og distribuere Ford T’er til Nord- og Østeuropa, og fabrikken ligger midt på Nørrebro i København. I denne episode kører Mette og Christian af sted i en Ford T for at tale om, hvordan de allerførste biler ændrede Danmark. Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Mads Karenkewitsch og Simon Akselsen. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv. Bil udlånt af La Glace med chauffør Søren Eckhardt. Arkivklip fra Rådet for Sikker Trafik.
Om Dyt i danmarkshistorien
Danmarkshistorie med foden på speederen, så du næsten kan lugte benzinen og mærke vinden i håret på turen rundt i vores fælles historie. Bilentusiast Christian Grau og museumsinspektør Mette Boritz fra Nationalmuseet kører ud i det blå i forskellige, ikoniske biler, der på hver deres vis har været med til at tegne vores fælles historie.
Fra efterkrigstidens folkevogn over hippiernes folkevognsrugbrød og yuppiernes åbne sportsvogne til nutidens elbiler. Undervejs fortæller Christian Grau om bilens køreegenskaber, udstyr, lyden af motoren og alle andre relevante detaljer, som bidrager til at sætte bilen ind i den tid, den blev lanceret.
Mette Boritz giver det historiske perspektiv: Hvordan så samfundet ud på den tid, bilen blev skabt? Hvilke behov skulle bilen opfylde, og hvad skulle den signalere? Hver gang parkerer de to bilen et sted, som siger noget om bilen og tiden.
En ægte bilnørd, som har oplevet det meste af bilhistorien bag rattet, fortæller med: Nemlig tidligere racerkører Thorkild Thyrring.
Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Ida Hasgaard Røntorp med hjælp fra Mads Karenkewitsch, Simon Akselsen og Cille Malene Sørensen. Lyddesign: Frederik Ludwigs med hjælp fra Anthon Broder Bach Fokdal. Medvirkende: Mette Boritz, Christian Grau og Thorkild Thyrring.
Podcasten er produceret af BEAM Audio Agency for Nationalmuseets mediehus, Vores Tid og 24syv.