Udfører en søgningSøg

Den perfekte by

Podcast: Den perfekte by
Podcast: Den perfekte by
Klik her og lyt til Den perfekte by i din podcast app

E14. Rejsegildet der udeblev

Kan det overhovedet lade sig gøre at skabe den perfekte by? Det har været missionen i den her podcast, og vi er nået til finalen, hvor seriens faste byforsker, Mikkel Thelle, kommer med sin endelige dom.

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

E13. Vandet stiger

Lige siden de allerførste byer opstod, har klimaet spillet en rolle i byernes udformning – på godt og på ondt. I dag er der mere fokus på klimaets betydning end nogensinde før, og det er især frygten for skybrud og de stigende vandmasser, der sætter dagsordenen. Men måske ligger løsningen i at gøre byen til en stor svamp.

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet, Mikkel Kirkedahl Nielsen, museumsinspektør, Sydvestjyske Museer.

Se transskription af episoden her.

E12. Den saudiske kronprins' våde drøm

Rundt om i verden arbejdes der lige nu på at skabe fremtidens byer. Blandt andet har den saudiske kronprins sat gang i byen The Line, der er en 170 km lang by, som skal ligge i ørkenen. Men spørgsmålet er, om de nye byer er indrettede til, at der faktisk også skal bo mennesker i dem.

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

E11. De lige linjers tyrrani

Nyt, nyt, nyt. Det var mantraet for byplanlæggerne i starten af 1900-tallet, og i fremskridtets navn måtte mange gamle bygninger lade livet til fordel for brede veje og stramme linjer. Men det gik nok en lille smule for hurtigt – og i dag er man godt i gang med at lave det hele om igen. For måske har byens mennesker brug for andet end kun effektivitet?

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet, Jens Toftgaard, kulturarvschef, Odense Bys Museer.

Se transskription af episoden her.

E10. Terraformerne kommer

Lige nu bruges der milliarder af kroner på at finde ud af, hvordan mennesket kan bosætte sig i rummet – og faktisk er teknologien snart klar, så vi kan suse op deropad. Men problemet er måske, om vi mennesker overhovedet kan holde hinanden ud, hvis vi skal bo et andet sted end på jorden.

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet, Jacob Thorek Jensen, museumsinspektør, Danmarks Tekniske Museum, , elever fra C La Cours Skole i Randers.

Se transskription af episoden her.

E9. Kræver den perfekte by noget kaos?

I Mozambiques hovedstad Maputo fungerer byplanlægningen helt modsat af det, vi kender til fra Danmark. Her skyder boligerne op uden myndighederne blander sig, ja faktisk lukker de øjnene for det, der sker. Antropolog Morten Nielsen kalder det ”omvendt bystyring” – og han er ikke i tvivl om, at det er sådan, man kan skabe Den Perfekte By.

Medvirkende: Morten Nielsen, antropolog og forskningsprofessor på Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

E8. På tur til Nordens Venedig

Der var engang, hvor Albertslund blev omtalt som Nordens Venedig. Her var kanaler, adskillelse af bløde og hårde trafikanter, og det hele var topmoderne. Det var nemlig en del af den verdensberømte organisering af hovedstadsområdets infrastruktur, der hedder Fingerplanen. For byer og infrastruktur kan ikke adskilles fra hinanden – og det kan få store konsekvenser, hvis det planlægges forkert.

Medvirkende: Kirsten Egholk, museumsinspektør, Kroppedal Museum, Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

E7. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Det handler om både sikkerhed og forsyning, når man skal finde ud af, hvor en by skal ligge. Det var derfor, at vikingerne valgte Roskilde, for i bunden af den snævre fjord, kunne de beskytte de handlende og få varer langt ind i fastlandet. Men i fremtidens byer er det måske helt andre regler, der gælder. For siden internettet er kommet til, kan vi nærmest bosætte os, hvor vi har lyst.

Medvirkende: Rikke Johansen, teamleder for kommunikation, Vikingeskibsmuseet, Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

E6. En perfekt by? Glem det!

Nu gik det lige så godt med konstruktionen af Den Perfekte By. I hvert fald lige ind til antropolog Morten Nielsen fra Nationalmuseet satte sig foran mikrofonen. For ifølge ham kan det slet ikke lade sig gøre at skabe en perfekt by, og allerede de gamle grækere vidste, at det var en utopisk tanke. Men alt håb er ikke ude – vi skal bare tænke byerne på en helt ny måde.

Medvirkende: Morten Nielsen, antropolog og forskningsprofessor på Nationalmuseet, elever fra C La Cours Skole i Randers.

Se transskription af episoden her.

E5. Der skal strøm til

Jo mere byerne vokser, jo mere energi skal vi bruge. Tidligere var det især de fossile brændstoffer, der var i fokus, og i Danmark havde vi vores helt eget olieeventyr i Esbjerg. Men i dag er det ikke længere olien og gassen, vi satser på, for nu skal vi være grønne. Spørgsmålet er bare, om vi kan slippe de fossile brændstoffer helt, hvis vi skal designe Den Perfekte By.

Medvirkende: Kasper Rathjen, museumsinspektør, Fiskeri- og Søfartsmuseet, elever fra C La Cours Skole i Randers, Mogens Rüdiger, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet.

Se transskription af episoden her.

E4. Ghettoer – nej tak?

Omdannelsesområde, udsat område, parallelsamfund – eller kort og godt ghetto. Kært barn har haft mange navne, siden Kong Christian 4. inviterede de første jøder til Danmark i 1600-tallet, og de første danske ghettolignende områder opstod. Men i Den Perfekte By findes der ikke ghettoer – og det kan ifølge byforsker Mikkel Thelle godt blive lidt af en udfordring.

Medvirkende: Signe Bergman Larsen, museumsinspektør, Dansk Jødisk Museum, Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

E3. Ned i lortet

Byerne stank af afføring og urin i gamle dage. I Odense var det så slemt, at kongen befalede, at noget skulle gøres ved det, og efterhånden kom der kloaker og toiletter. Men i dag er byernes sanitet under pres, og hvis vores sarte, moderne næser ikke igen skal udsættes for hørmen, skal vi gentænke byens fordøjelsessystem.

Medvirkende: Mikael Bjerregaard, arkæolog, Odense Bys Museer, elever fra C La Cours Skole, Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

E2. De nye byer

Det var nærmest som i Det Vilde Vesten, da Hvide Sande opstod for 90 år siden. Men det kræver arbejdspladser og mennesker at holde en by i live, og det kan godt være lidt af en udfordring. Medmindre man altså er Stalin, der kan vælge flytte hele befolkninger til sin nykonstruerede by.

Medvirkende: Jonna Juul Larsen, museumsleder, Fiskeriets Hus. Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

Se transskription af episoden her.

E1. Kan man overhovedet skabe en perfekt by?

Lige siden de første byer opstod, har man prøvet at skabe den perfekte by. Uden resultat. Men det vil Vores Tid lave om på, og derfor har journalist Lasse Telling sat sig for at bygge en model af den fremtidssikrede by i computerspillet Minecraft. Men hvad er by overhovedet er for en størrelse?

Medvirkende: Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet, elever fra C La Cours Skole i Randers.

Se transskription af episoden her.

Om Den perfekte by

Er det muligt at skabe en bæredygtig by, som er sikret for fremtiden? Det er missionen i Den Perfekte By. Vores Tid undersøger, hvordan vi har indrettet os i byer gennem historien, og hvordan vi kan bruge erfaringerne til at skabe fremtidens byer. Hør om, hvordan sygdomme og stank skabte skabte sanitet, om hvorfor ghettoer opstår og om vi måske skal bo på Mars i fremtididen.

Find episoderne i din podcast app eller her på siden.