Udfører en søgningSøg

Den perfekte by

Podcast: Den perfekte by
Podcast: Den perfekte by
Klik her og lyt til Den perfekte by i din podcast app

E4. Ghettoer – nej tak?

Omdannelsesområde, udsat område, parallelsamfund – eller kort og godt ghetto. Kært barn har haft mange navne, siden Kong Christian 4. inviterede de første jøder til Danmark i 1600-tallet, og de første danske ghettolignende områder opstod. Men i Den Perfekte By findes der ikke ghettoer – og det kan ifølge byforsker Mikkel Thelle godt blive lidt af en udfordring.

Medvirkende: Signe Bergman Larsen, museumsinspektør, Dansk Jødisk Museum, Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

E3. Ned i lortet

Byerne stank af afføring og urin i gamle dage. I Odense var det så slemt, at kongen befalede, at noget skulle gøres ved det, og efterhånden kom der kloaker og toiletter. Men i dag er byernes sanitet under pres, og hvis vores sarte, moderne næser ikke igen skal udsættes for hørmen, skal vi gentænke byens fordøjelsessystem.

Medvirkende: Mikael Bjerregaard, arkæolog, Odense Bys Museer, elever fra C La Cours Skole, Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

E2. De nye byer

Det var nærmest som i Det Vilde Vesten, da Hvide Sande opstod for 90 år siden. Men det kræver arbejdspladser og mennesker at holde en by i live, og det kan godt være lidt af en udfordring. Medmindre man altså er Stalin, der kan vælge flytte hele befolkninger til sin nykonstruerede by.

Medvirkende: Jonna Juul Larsen, museumsleder, Fiskeriets Hus. Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

E1. Kan man overhovedet skabe en perfekt by?

Om Den perfekte by

Er det muligt at skabe en bæredygtig by, som er sikret for fremtiden? Det er missionen i Den Perfekte By. Vores Tid undersøger, hvordan vi har indrettet os i byer gennem historien, og hvordan vi kan bruge erfaringerne til at skabe fremtidens byer. Hør om, hvordan sygdomme og stank skabte skabte sanitet, om hvorfor ghettoer opstår og om vi måske skal bo på Mars i fremtididen.

Find episoderne i din podcast app eller her på siden.