Udfører en søgningSøg

Besat på Bornholm

Podcast: Besat på Bornholm
Podcast: Besat på Bornholm
Klik her og lyt til Besat på Bornholm i din podcast app

3. Den endelige befrielse

Måned efter måned går, mens russerne stadig er på Bornholm. Kommer de nogensinde til at rejse hjem igen? Nexø og Rønne skal genopbygges efter de ødelæggende bombardementer, hvor blandt andet familien Wichmann står tilbage uden et hjem. Heldigvis strømmer hjælpen ind fra både Danmark og fra udlandet. Mens det arbejde står på, bliver der lagt pres på regeringen for at gøre noget ved den sovjetiske besættelse. Bag lukkede døre begynder arbejdet på en note. Den kommer til at få afgørende betydning for besættelsen på Bornholm.

Medvirkende: Carl Ilsøe. Jørgen Wichmann. Jacob Seerup, museumsinspektør på Bornholms Museum

Se transskription af episoden her.

2. Russerne kommer

Tropper fra Sovjetunionen træder i land i Rønne, og rygterne om en barsk sovjetisk militærmagt bekymrer bornholmerne. Mens resten af Danmark nyder den nye frihed, står Rønne og Nexø sønderbombede tilbage, og Jørgen Wichmann og familien skal forsøge at komme sig efter Anden Verdenskrig med en sovjetisk besættelsesmagt på øen. Bornholmerne frygter, at øen er på vej til at blive russisk, mens den danske regering passivt ser til fra København. Samtidig vil frihedskæmpere hævne sig på de såkaldte ”feltmadrasser”. Medvirkende: Jørgen Wichmann, museumsinspektør Jakob Seerup, historiker Bent Jensen.

Se transskription af episoden her.

1. Bomber over Bornholm

Hele Danmark fester og glæder sig over befrielsen fra den tyske besættelse, men på Bornholm spreder der sig også en undren. For tyskerne på Bornholm har ikke overgivet sig endnu og forsvarer øen fra sovjetiske krigsfly. Pludselig kommer krigen til Bornholm, da russerne over flere dage kaster bomber over Rønne og Nexø, der koster menneskeliv og smadrer byerne. Mens resten af landet fester i befrielsens rus, søger bornholmerne tilflugt fra de dræbende bomber. Mød Jørgen Wichmann og hans familie, der må flygte fra deres hjem under bombardementet.

Medvirkende: Jørgen Wichmann.

Se transskription af episoden her.

Teaser: Besat på Bornholm

Besat på Bornholm har premiere 30. marts 2021 klokken 06 i din podcast app og her på siden. Her får du en forsmag.

Om Besat på Bornholm

Den 5. maj 1945 blev Danmark befriet fra den tyske besættelse. Men på Bornholm overgav tyskerne sig ikke. Få dage efter blev Bornholm udsat for et dræbende bombeangreb af sovjetiske krigsfly, der ødelagde Rønne og Nexø. Bornholm blev befriet fra tyskerne, men i stedet besat af Sovjetunionen. Der skulle gå næsten et år, før de forlod øen igen. Her er historien om et bombarderet Bornholm, om tabte menneskeliv, om en passiv dansk regering og en følelse af svigt, der har præget bornholmere frem til i dag. I tre episoder tager journalist Jeppe Tholstrup Bach dig med tilbage til de 11 måneder med besættelsen på Bornholm sammen med historikere og personer, der levede under besættelsen.

Produceret af Vores Tid, Nationalmuseets digitale medie, for LOUD.

Find episoderne her på siden, i din podcast app eller på Loud.land.

Podcast: Besat på Bornholm

Jørgen Wichmann, som fortæller om sine oplevelser i podcasten, står her foran sit sønderbombede hus på Snellemark 4 i Rønne. Jørgen står yderst til højre.