Udfører en søgningSøg

Fortidens NemID: Ridder Krabbes seglstampe genforenet med aftryk efter 600 år

I dag bruger vi NemID til at skrive under på mange ting, for eksempel pengeoverførsler i banken. I middelalderen brugte adelen et segl, en slags stempel, som personlig underskrift. Med stemplet var aftalen underskrevet og juridisk bindende.

Så det var ret alvorligt at miste sin seglstampe, for andre kunne med den i hånden forfalske ens underskrift.

En af de mægtigste danske adelsmænd mistede sit segl på en mark uden for Salling i Vestjylland i starten af 1400-tallet. Først 600 år senere blev det fundet igen af en detektorfører.

Se den fascinerende historie om seglstampen i videoen herover.

Du kan også få endnu mere viden om seglstampen, Niels Krabbe og hans slægt i denne webdok.

Se medrivende historier om, hvad du deler med dine forfædre

Vi mennesker taber, mister, gemmer og ofrer ting. Sådan har det været siden de ældste tider. Når tingene dukker op af mulden igen hundreder eller tusinder af år senere, fortæller de os, hvor meget vi egentlig deler med vores forfædre på tværs af tid: Behovet for et trygt og varmt hjem, at vi kan beskytte familie og venner, at vi kan fylde maven – og have noget at tro på.
Nationalmuseet sætter fokus på fortællingerne bag 10 af de fantastiske genstande. For eksempel seglstampen, eller Danmarks ældste fundne skydevåben:

Forsker og journalist undersøger spændende historier

Seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet og journalist Frantz Howitz rejser i videoerne rundt i Danmark for at undersøge den spændende historie bag de fantastiske danefæ.

Sammen med eksperter fortæller de to værter de fascinerende historier om, hvordan vores hverdag og samfund i dag er formet af fortidens opfindelser, beslutninger og hændelser.
I videoerne kan man også komme bag historien om for eksempel Danmarks ældste skydevåben fra sidste halvdel af 1300-tallet og en amulet fra middelalderen, der fortæller hvordan børn altid har været vigtige og dengang ligefrem livsnødvendige.