Udfører en søgningSøg

Brugte amuletter for at blive gravid

Det store ønske om at få børn blev i middelalderen forstærket af, at man simpelthen var økonomisk på den, hvis man ingen børn havde. Det viser fundet af en blyamulet fra 1300-tallet, fortæller seniorforsker Lisbeth Imer i videoen herover.

- Vi er i en periode, hvor ægtefolk ikke arvede hinanden – man arvede sine børn og man arvede sine forældre. Hvis man som ægtepar var barnløs, og den ene part døde, så forsvandt al ens ejendom simpelthen ud af hænderne på én. Så derfor var det mere vigtigt at få børn, end man lige kan forestille sig – også i et økonomisk henseende.

Opskriften på at lave en amulet, som man mente kunne øge chancerne for at blive gravid, er ret enkel:

- Man kunne skrive en række tegn rundt langs kanten af et stykke bly, og så skulle kvinden gå med det stykke bly på sig, indtil hun havde født. Men så skulle hun huske at smide den fra sig hurtigst muligt, for ellers kunne der komme andre onde ting ind, som ikke var hensigtsmæssigt, siger Lisbeth Imer.

Se medrivende historier om, hvad du deler med dine forfædre

Vi mennesker taber, mister, gemmer og ofrer ting. Sådan har det været siden de ældste tider. Når tingene dukker op af mulden igen hundreder eller tusinder af år senere, fortæller de os, hvor meget vi egentlig deler med vores forfædre på tværs af tid: Behovet for et trygt og varmt hjem, at vi kan beskytte familie og venner, at vi kan fylde maven – og have noget at tro på.

Nationalmuseet sætter i 10 videoer fokus på fortællingerne bag nogle af de fantastiske genstande – genstande, som er erklæret danefæ som blyamuletten herover. Se videoerne her på YouTube.

Forsker og journalist undersøger spændende historier

Seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet og journalist Frantz Howitz rejser i videoerne rundt i Danmark for at undersøge den spændende historie bag de fantastiske danefæ.

Sammen med eksperter fortæller de to værter de fascinerende historier om, hvordan vores hverdag og samfund i dag er formet af fortidens opfindelser, beslutninger og hændelser.

I videoerne kan man også komme bag historien om for eksempel Danmarks ældste skydevåben fra sidste halvdel af 1300-tallet og en amulet fra middelalderen, der fortæller hvordan børn altid har været vigtige og dengang ligefrem livsnødvendige.