Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Særudstilling: På flugt

Særudstilling: På flugt

At forlade det du kender.
Leve i uvished.
Rejse fra sted til sted.
På vej mod en ukendt fremtid.

Tag med i flygtningenes fodspor

På flugt er en udstilling, der handler om især syriske men også andre flygtninges oplevelser under deres flugt til Danmark.

Gennem genstande og beretninger giver På flugt viden om og indlevelse i, hvad det vil sige at være på flugt. Få indblik i flygtningenes uvisse rejse, dem, de møder på deres vej, de svære beslutninger, der skal træffes, og de omgivelser, de midlertidigt må kalde hjem. I en evindelig ventetilstand fra sted til sted.

De udstillede genstande, som Nationalmuseet har indsamlet gennem det seneste år, tæller bl.a. en gummibåd, falske redningsveste, tøj, telte og tåregasgranater. De fortæller om livet i de midlertidige flygtningelejre i Europa, hvor flygtninge i en venten på deres videre skæbne, forsøger at skabe sig en meningsfuld tilværelse og en vis form for normalitet midt i det kaos, der hersker – i lejrene og i ventetiden. Alt sammen genstande som nu og om 100 år dokumenterer de flygtningestrømme, der lige nu rammer Europa som følge af krige og konflikter.

Da den første bølge af flygtninge nåede Danmark i efteråret 2015, reagerede danskerne meget forskelligt. Nogle skænkede kaffe, andre satte hjemmelavede vejskilte op, som viste vejen ud af Danmark. Begge reaktioner beskrives i På flugt, der ikke handler om flygtningedebatten og ikke tager stilling. Det overlader museet til publikum. 

Udstillingen er en vandreudstilling, som i de kommende år skal vises på en række danske lokalmuseer. Udstillingen kan ses:

7. juli 2017 - 10. december 2017 på Stiftsmuseet i Maribo. Forlænget til 31. december 2017.
3. februar  – 29. juli 2018 på Bornholm Museum.
September - december 2018 på Moesgaard Museum med titlen Efter flugten: Syriske hverdage på Samsø

Udstillingen er støttet af Sportgoodsfonden.

Nye teknologier

Gennem virtual reality får publikum selv mulighed for ”at besøge” en flygtningelejr. Et digitalt afsæt, som bringer dem meget tæt på de forhold, flygtninge lever under. Besøgende kan på skærme også følge med i udviklingen af verdens flygtningesituation gennem tal og fakta fra UNHCR, som opdateres løbende.

På Flugt

Virtual Reality - som at være der selv

Det er svært at forestille sig en hverdag i en flygtningelejren, men ved hjælp af 360 graders video kan man komme tættere på end nogensinde. I samarbejde med Virtual Reality produktionshuset KHORA har Nationalmuseet i forbindelse udstillingen optaget en række film der understøtter dokumentationen af flygtningesituationen på en ny måde. Produktionen viser glimt af bjerge af efterladte redningsveste på den græske ø Lesbos. En flygtningelejr i det nordlige Grækenland og fra den midlertidige teltlejr i Thisted.

På Flugt

Visualisering af data

Som et nyt tiltag i udstillingssammenhæng anvender Nationalmuseet live-data til at visualisere udviklingen i flygtningestrømmen. Data hentes automatisk fra FN's Flygtningehøjkomissariat (UNHCR) og projiceres i udstillingen. Det betyder at udstillingen løbende opdateres med de seneste tal fra UNHCR.