Udfører en søgningSøg

Vikingemønter fra Vendsyssel giver ny viden om Harald Blåtand og Svend Tveskæg

16. maj 2013

Vikingeskatten fra Strandby i Vendsyssel består af omkring 300 mønter fra vikingetiden. Billedet viser et udvalg, hvor man kan se flere korsmønter, som blev udmøntet under Harald Blåtand.
Vikingeskatten fra Strandby i Vendsyssel består af omkring 300 mønter fra vikingetiden. Billedet viser et udvalg, hvor man kan se flere korsmønter, som blev udmøntet under Harald Blåtand. Foto: Vendsyssel Historiske Museum.
To unge amatørarkæologer med metaldetektorer fandt møntskatten af vikingemønter på en mark uden for Strandby i Vendsyssel Foto: Vendsyssel Historiske Museum
To unge amatørarkæologer med metaldetektorer fandt møntskatten af vikingemønter på en mark uden for Strandby i Vendsyssel Foto: Vendsyssel Historiske Museum

Arkæologer finder møntskat med 300 vikingemønter fra Harald Blåtand og Svend Tveskægs tid.

Først fandt to unge amatørarkæologer en enkelt mønt på en mark ved Strandby nord for Frederikshavn - nu har arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum udgravet en vikingeskat på omkring 300 mønter fra vikingetiden.

Flere end 50 af mønterne er såkaldte korsmønter, som blev udmøntet under Harald Blåtand i 970'erne og 980'erne, sandsynligvis i Hedeby. Det høje antal gør skattefundet helt specielt, fortæller Jens Christian Moesgaard, som er museumsinspektør og seniorforsker på Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet.

- Det er første gang siden 1939, at vi finder så mange korsmønter på én gang - og første gang vi finder dem nord for Limfjorden. Så sådan et fund er bestemt ikke noget, der dukker op hver dag, siger han.

Som navnet fortæller, er mønterne dekoreret med et kors som symbol på, at Harald Blåtand gjorde danerne kristne - ligesom Jellingstenen fortæller. Korsmønterne er de første danske mønter, der kom bredt ud i hele Danmark i større mængder, og kan derfor ses som forgængeren til nutidens krone.

- Før korsmønterne var der separate mønter i Ribe og Hedeby, som nærmest kun blev brugt af købmændene og højst nåede lidt uden for bygrænserne. Ellers brugte man mest islamiske mønter, der kom fra Centralasien via Rusland, siger Jens Christian Moesgaard.

Ud over antallet og stedet for fundet er det mest interessante ved møntskatten, at den er fra 990'erne - altså efter Harald Blåtand blev afsat af sin søn Svend Tveskæg. På den måde føjer skatten nyt til fortællingen om overgangen mellem de to konger:

- Det lykkedes Harald Blåtand at få korsmønterne bredt ud, men alt peger på, at de forsvandt temmelig hurtigt, da Svend Tveskæg blev konge. Derfor har man troet, at han måske gjorde noget aktivt for at få fjernet mønterne, der med korset så tydeligt symboliserede hans far, siger Jens Christian Moesgaard og tilføjer:

- Men faktisk tyder det her fund på, at Svend Tveskæg ikke forsøgte at få korsmønterne væk så hurtigt, som vi har troet indtil nu. I stedet er det sket løbende over en ti års periode. Så der er god ny viden i den her møntskat, det er helt sikkert.

For yderligere oplysninger kontakt:
Jens Christian Moesgaard, museumsinspektør og seniorforsker, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 61 40
Sidsel Wåhlin, museumsinspektør, Arkæologisk Afsnit, Vendsyssel Historiske Museum. Tlf.: 30 38 86 22