Træd ind i det japanske fotostudie
7. november 2013
Nationalmuseets nye udstilling ”Pigen og Parasollen” fortæller om japansk identitet og kultur gennem håndmalede fotografier fra 1800-tallets fotoatelierer og nutidige snapshots fra de populære purikura-fotobåse. Særudstillingen bliver åbnet af den japanske ambassadør fredag d. 15. november og kan ses af offentligheden fra lørdag d. 16. november.
Geishaer, samuraier og kirsebærblomster - i slutningen af 1800-tallet opstod en industri i japanske byer, hvor man lavede billeder af Japans mennesker, kultur og landskaber til udenlandske besøgende. Fotografierne var som drømmebilleder af et tidløst Japan - skabt, mens industrialiseringen buldrede fremad, fremad, fremad, og moderne storbyer skød op i Japan og Europa.
I nutidens japanske storbyer skaber unge japanere drømmebilleder af sig selv i de populære purikura-fotobåse, hvor alt kan lade sig gøre.
Nationalmuseets nye særudstilling ”Pigen og Parasollen” stiller skarpt på disse drømmebilleder og på mødet mellem foto, teknik og visuel kreativitet, som i Japan ofte rykker virkelighedens grænser. Og du er inviteret til at lege med.
22 japanere i Zoologisk Have
Udstillingen viser japanske fotografier fra 1870-1900 udlånt af Museo delle Culture i Lugano i Schweiz, der bevarer og studerer billederne, som tilhører den schweiziske Ada Ceschin Pilone Fond. De sort/hvide billeder blev ofte taget i studier med Fuji-bjerget som bagtæppe. Bagefter blev de håndmalet med pensel og solgt som eksotiske øjebliksbilleder af et uberørt Japan.
Det japanske fotounivers kom til at præge Vestens syn på Japan. I 1902 kunne nysgerrige danskere opleve 22 japanere i Zoologisk Have på Valby Bakke som en del af datidens folkeudstillinger, også kaldt ”folkekaravaner”. Japanerne blev udstillet og fotograferet i motiver og landskaber, der tydeligvis var inspireret af de japanske fotografier.
Imens vidner japanske træsnit og kunstner Katsushika Hokusais skitsebøger fra Nationalmuseets egen samling om, at den japanske fotokunst ikke opfandt sig selv, men trak på en ældre tradition.
Klistermærke-virkelighed
Det 19. og det 21. århundrede smelter sammen i en serie purikura-fotos fra det japanske purifoto-firma Furyu, hvor unge japanere fortolker 1800-tallets håndkolorerede billeder i samarbejde med Nationalmuseet.
For også i nutidens Japan er fotomediets redigerede virkelighed på spil, når unge japanere iscenesætter sig selv i de populære purikura-fotobåse og forvandler sig til storøjede drømmefigurer i en surrealistisk klistermærke-virkelighed. Dét univers kan du opleve i en række purikura-album og klistermærker udlånt af unge japanere, som du også kan møde i interview fra oktober 2013.
”Pigen og Parasollen” inviterer også sine gæster til at lege med: I et historisk fotostudie anno 1890 er du modellen og kan få taget billeder, som var du geisha eller samurai.
Du kan også klæde dig ud som kendte manga-figurer. Og så har Nationalmuseet lånt en ægte, japansk fotobås af Furyu, hvor du kan afprøve de japanske skønhedsidealer på din egen krop.
Så kom ind og billedfortæl dit liv på japansk - og leg med på fotodrømmen om Japan.
Særudstillingen ”Pigen og Parasollen” kan ses på 2. sal på Nationalmuseet fra d. 16. november 2013 til d. 28. april 2014. Der er - som altid - gratis entré.
Udstillingen er blevet til i samarbejde med Museo delle Culture i Lugano, Schweiz, og Furyu i Japan.
Info til pressen:
- ”Pigen og Parasollen” bliver åbnet fredag d. 15. november kl. 15.00 af den japanske ambassadør Seishi Suei under tilstedeværelse af kulturminister Marianne Jelved.
- Pressen er velkommen til at se udstillingen til åbningen, hvor der blandt andet vil være japansk cosplay (costume roleplay, hvor man opfører scener fra manga iført kostumer) i forhallen.
- Giv gerne en tilbagemelding til Nynne Bojsen Faartoft, hvis I kommer til åbningen.
- Kontakt også Nynne Bojsen Faartoft, hvis I ønsker at interviewe museumsinspektør Martin Petersen, som står bag udstillingen.
- Lørdag d. 16. november kl. 14.00 – 17.00 vil en ansat fra det japanske purifoto-firma Furyu hjælpe de besøgende med at bruge fotomaskinen.
For yderligere oplysninger kontakt:
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 19.