Oplev Danmarks runesten med din smartphone
3. oktober 2013
Kulturstyrelsens App: Fortællinger fra Fortiden (Gratis i Appstore)
Nationalmuseets Runestensprojekt sætter lys på de mange runesten rundt omkring i hele landet gennem flotte billeder og tekster på Wikipedia. Nu bliver projektet også tilgængeligt i en ny app fra Kulturstyrelsen om Danmarks fortidsminder, som kan downloades i Appstore, gratis fra den 6. oktober.
Nu kan du se smukke billeder af og læse om Danmarks mange flotte runesten - om så du sidder derhjemme foran computeren eller vil ud og opleve dem i virkeligheden med din smartphone i hånden.
De fleste kender Jellingstenene, men ikke alle ved, at de langt fra er de eneste runesten i Danmark. Faktisk findes der omkring 200 runesten rundt omkring i hele landet fra Thy til Bornholm. Og runestenene kan fortælle mange spændende historier om alt fra kongemagt til kvindemagt.
Du kan for eksempel høre om Ragnhild, som rejste Glavendrup-stenen på Fyn for sin ene ægtemand og om Ravnunge-Tues pralerier af Thyras høj på Bække-sten 1 nord for Vejen. Du kan også se den smukke Fjenneslev-sten ved Ringsted og læse om Skjern-stenenes mulige forbindelse til Harald Blåtand - hvis altså, du får lidt hjælp til at tyde runeindskrifterne.
Dét er baggrunden for Nationalmuseets Runestensprojekt, hvor museets fotograf Roberto Fortuna og runolog Lisbeth Imer i 2011 og 2012 tog landet rundt for at fotografere og beskrive knap 100 af landets runesten.
Teksterne og de detaljerede og smukt belyste billeder kan ses på internet-encyklopædien Wikipedia, som projektet har arbejdet sammen med.
Formålet er at sætte fokus på Danmarks runesten og formidle viden om dem digitalt, fortæller runolog og museumsinspektør på Nationalmuseet Lisbeth Imer:
- Vi vil gerne fortælle folk, hvor mange runesten der egentlig er i Danmark, inspirere dem til at tage ud og kigge på dem med en smartphone i hånden og på den måde opleve de 400 års kulturhistorie, de repræsenterer, på en ny måde, siger hun.
Klar til runestensrejse
Nu bliver det endnu nemmere at få information om Danmarks runesten: De flotte fotografier og beskrivelser fra Nationalmuseets Runestensprojekt er nemlig en del af Kulturstyrelsens nye app ”Fortællinger fra fortiden”, som kan downloades fra den 6. oktober. Så kan den for eksempel bruges i efterårsferien.
App’en giver blandt andet mulighed for, at man kan se Danmarks forskellige fortidsminder på et kort og høre en række animerede fortællinger om udvalgte fortidsminder - herunder tre runesten: NemligBække-stenen 2 nord for Vejen, Glavendrup-stenen på Fyn og Helnæs-stenen, som for tiden er på magasin på Nationalmuseet.
Derudover kan du også finde både nye og gamle billeder af og oplysninger om de forskellige runesten og runestensalfabetet. Så er du klædt godt på til at tage på runestensrejse.
Fakta: Læs mere om og se de flotte billeder af Danmarks runesten
- Kulturstyrelsens app ”Fortællinger fra fortiden” kan downloades gratis i App Store fra den 6. oktober.
- Nationalmuseets blog om runer og runeindskrifter, hvor Lisbeth Imer blandt andet har opdateret under fotograferingen af Danmarks runesten.
- Runesten i Danmark på Wikipedia, hvor Nationalmuseets Runestensprojekt har leveret tekst og billeder.
- Runedatabasen, som er et samarbejdsprojekt mellem Københavns Universitet og Nationalmuseet.
Fakta: Om runesten
- Der findes cirka 260 kendte runesten i Danmark og Skåne. I Sverige er der cirka 2500.
- De tidligste runesten er fra 700-tallet og de seneste fra 1000-tallet.
- De fleste runesten står i og omkring kirker. De færreste står på deres oprindelige plads.
- Engang troede man, at runesten var hedenske – men faktisk er 80 procent af dem rejst efter kristendommens indførelse i Danmark.
- Alle runesten har været bemalede. Man har blandt andet fundet farvespor af okkerrødt, gult, hvidt, sort og blåt på runesten, som er blevet genbrugt til kirkebyggerier og på den måde har været beskyttet.
Fakta: Nationalmuseets Runestensprojekt
- Nationalmuseets Runestensprojekt begyndte, da runolog og museumsinspektør Lisbeth Imer og fotograf Roberto Fortuna i efteråret 2010 fotograferede Jellingstenene, før de i 2011 blev sat i glasmontrer for at skærme dem mod vind og vejr.
- Projektet fortsatte i 2011 og 2012, hvor de rejste rundt i hele landet og fotograferede knap 100 runesten.
- De mangler at fotografere 40 runesten på Bornholm og 60 i Skåne og fortsætter derfor arbejdet med Runestensprojektet i 2014.
- Runestensprojektet er delvist finansieret af Kulturstyrelsen.
For yderligere oplysninger kontakt:
Lisbeth Imer, museumsinspektør og runolog, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 61 13.
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 19.