Udfører en søgningSøg

Ny stor sølvskat fundet på Bornholm

27.08.2013

Ny stor sølvskat fundet på Bornholm
Finderen Kim Lund-Hansen mellem fundstedet for de to skattefund. Han viser, hvor det nye skattefund blev fundet med sin metaldetektors søgehoved. Foto: Bornholms Museum.
Ny stor sølvskat fundet på Bornholm
Ny stor sølvskat fundet på Bornholm

En tredjedel af alt danefæ bliver fundet på Bornholm, og nu er der dukket endnu et stort skattefund op på øen. 

I september 2012 fandt fritidsarkæolog Kim Lund-Hansen en sølvskat med blandt andet to unikke relikviekors fra tiden lige efter år 1153 på en mark i Østermarie på Østbornholm. 

Ved Kulturstyrelsen og Bornholms Museums efterundersøgelse af fundstedet i sidste uge fandt museets medarbejdere endnu en sølvskat kun én meter fra skattefundet med sølvkorsene. 
Sølvskatten er i dag blevet bragt til Nationalmuseet i København og skal senere til Nationalmuseets Bevaringsafdeling i Brede for at blive undersøgt nærmere, da den endnu ikke er udgravet fra sin ”jordklump”, fortæller museumsinspektør på Bornholms Museum Finn Ole Sonne Nielsen: 

- Den nye sølvskat lå bevaret i en lille rund bylt, knap 25 cm i diameter og knap 10 cm høj. I modsætning til det første skattefund var denne helt uforstyrret og kunne tages op i et helt stykke, og der kunne anes en større sølvbarre og to små genstande af guld, siger Finn Ole Sonne Nielsen. 

Ved det efterfølgende check på røntgenafdelingen på Bornholms Hospital viste de to guldgenstande sig at være fingerringe. 

Landets rigeste arkæologiske område
Skattefundet er større endnu: På røntgenbillederne kunne der nemlig også ses et fint ornamenteret, skiveformet spænde, som museumsinspektør på Nationalmuseet Anne Pedersen indtil videre har bestemt til omkring 1000-årene: 

- Det ser også ud, som om der er en kæde og en halsring, eller en del af en halsring, siger Anne Pedersen, som understreger, hun endnu kun har set røntgenbilleder, og det derfor er svært at sige noget med sikkerhed, før sølvskatten er helt udgravet. 

Den indeholder nemlig også mindst seks sølvbarrer, og fordi de ligger så tæt, har det ikke være muligt at se hele skattefundets indehold. Alle venter derfor spændt på, hvad Nationalmuseets konservatorer på Bevaringsafdelingen i Brede finder de kommende uger. 

Sølvkorsene og det nye skattefund er med stor sandsynlighed samtidige, men også dét spørgsmål bliver først besvaret om nogle uger. På fundstedet var der spor efter en brandtomt, men Bornholms Museum er ikke færdig med udgravningerne, så det kan endnu ikke med sikkerhed afgøres, om skattene er nedgravet i et hus eller blot i nærheden af et hus. 
Nationalmuseet har tilbudt hjælp til de videre undersøgelser på fundstedet. Bornholm er nemlig noget helt særligt i arkæologiske sammenhænge, mener Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen: 

- Med det nye skattefund underbygger Bornholm sin status som landets rigeste arkæologiske område, siger han. 

Arkæolog Anne Nørgaard Jørgensen fra Kulturstyrelsen er også begejstret for det nye fund: 

- Forårets hjælpepakke til de skadede fortidsminder har i den grad har båret frugt med dette herlige skattefund fra Bornholm. At der findes endnu en sølvskat på Bornholm, kan ikke længere overraske arkæologerne, men denne ser meget lovende ud, siger hun. 

Se mere på Bornholms Museums hjemmeside.

For yderligere oplysninger kontakt:
Finn Ole Sonne Nielsen, museumsinspektør, Bornholms Museum. Tlf.: 29 65 20 28 
Kim Lund-Hansen, amatørarkæolog og finder. Tlf.: via ovenstående Finn Ole Sonne Nielsen. 
Anne Pedersen, museumsinspektør, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 12
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 19
Anne Nørgaard Jørgensen, konsulent i Kulturstyrelsen. Tlf.: 33 74 52 08
Peter Kronsted, pressechef i Kulturstyrelsen. Tlf.: 33 74 51 15