Nationalmuseet skaber international særudstilling om vikinger
23. januar 2013
Vraget af verdens længste vikingeskib er hovedattraktionen i Nationalmuseets store internationale særudstilling VIKING. Den vises i Prinsens Palæ fra den 22. juni til den 17. november 2013.
Det drejer sig om vraget af et knap 37 meter langt krigsskib fundet i Roskilde. Skibet, som udstilles for første gang nogensinde, var et krigsskib, der kunne rumme 100 krigere. Det indgik formodentlig i en kongelig flåde.
VIKING er Nationalmuseets største særudstilling om vikinger i 20 år. Udstillingen berører emner som krig og ekspansion; magt og aristokrati; ritualer og tro samt kulturelle kontakter og handel. Det er de centrale fortællinger i udstillingen, som viser genstande fra museer i 12 europæiske lande.
Tilfilede tænder
Blandt udstillingens genstande er en række unikke og nye fund, som aldrig tidligere har været vist samt genstande, der aldrig tidligere har indgået i en tværkulturel udstilling. Det drejer sig blandt andet om en stor ny sølvskat fra i York i England og skattefund fra Rusland og Norge.
Vikingernes tro og trosskifte formidles gennem en række enestående gudefigurer, og der er blevet plads til et få måneder gammelt fund af et relikviekors fra Bornholm. Vikingerne selv vises gennem deres måde at afbilde sig selv, og det er lykkedes at udstille en del af de verdenskendte skakbrikker fra Lewis i Skotland, der er formet som vikingekrigere.
En af skakbrikkerne viser en kriger med hjelm, som bider i sit skjold. At vikingekrigere var nogle barske fyre, illustrerer udstillingen med nogle tilfilede mennesketænder fra en vikingekriger samt en lang række våben herunder en af de meget få hjelme, der findes.
Kongens skib
Udstillingens temaer knyttes sammen af skibet i midten, som var grundlaget for vikingernes succes. Skibene bragte vikingerne ud i en globaliseret verden, og de var et sejlende kommunikationsmiddel, der bandt vikingetidens samfund sammen. Takket være de sødygtige fartøjer kunne de rejse over fire kontinenter, slå sig ned i Island og Grønland og senere opdage Amerika. Med skibene hjembragte vikingerne handelsvarer fra Mellemøsten, Byzans og så langt væk fra som Kina. Vikingernes lange krigsskibe kunne transportere hære så store, at danske konger var i stand til at erobre England og skabe et Nordsøimperium. Samtidig var skibet et statussymbol, der viste aristokratiets magt.
Med udstillingen ønsker Nationalmuseet at tegne et moderne og nuanceret billede af de globaliserede vikinger. Skandinavien var i vikingetiden ikke isoleret fra resten af verden. Vikingerne vidste, at der fandtes en verden udenfor, og de sugede til sig af viden og kultur fra den verden, som de opsøgte med både fredelige og krigeriske midler.
VIKING er blevet til i samarbejde med British Museum i London og Museum für Vor und Frühgeschichte i Berlin, som viser udstillingen i løbet af 2014 og 2015. Udstillingen støttes af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Bikubenfonden.
For yderligere informationer kontakt
Henrik Schilling, presseansvarlig Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 16
Peter Pentz, museumsinspektør. Tlf.: 41 20 61 52
Kristiane Strætkvern, konservator. Tlf.:
Fakta om udstillingen
VIKING vises i Nationalmuseets 1000 kvadratmeter store særudstillingshal, Egmonthallen. Udstillingen åbner for publikum den 22. juni og vises frem til den 17. november 2013. Fra marts 2014 vises udstillingen på British Museum i London og fra efteråret 2014 på Museum für Vor und Frühgeschichte i Berlin.
Fakta om Roskilde 6
Analyser af skibsplankernes årringe viser, at skibet blev bygget i år 1025 et sted ved Oslo Fjorden. Det er bygget af egetræ og var oprindelig knap 37 meter langt, 4 meter bredt og højden midtskibs har været 1,6 meter. Roskilde 6 var forsynet med 79 årer og har kunnet bære 100 mand.
Takket være skibe af disse dimensioner kunne danske og norske konger flytte store troppestyrker meget hurtigt, hvilket var forudsætningen for, at vikingerne kunne erobre England og fastholde deres magt i Nordsøregionen gennem flere århundreder.
Skibet er samtidigt med den danske konge Knud den Store, som erobrede England i 1016 og Norge i 1028, og det har måske indgået i hans flåde. Godt 25 procent af skibet er bevaret, og det udstilles på et specialkonstrueret stålskelet, som viser skibet i dets fulde størrelse.
Skibet blev udgravet i 1996 -97 sammen med en række andre skibe i forbindelse med udvidelse af Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Nationalmuseets konservatorer har gjort skibet klar til udstilling takket være støtte fra Augustinus Fonden.