Udfører en søgningSøg

Første sværdhug sætter Kongernes Jelling i gang

28. oktober 2013

Med et sværdhug sættes der nu gang i næste fase af arbejdet med at gøre Jelling til en attraktion i topklasse. Samtidig bliver det afsløret, hvem der har vundet konkurrencen om at skabe vikingeudstillingen indvendigt. Det sker onsdag den 30. oktober kl. 13-15 i Kongernes Jelling, Gormsgade 23.

Sammen med Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, er det også Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen og Aino Kann Rasmussen fra VELUXFONDENE, som står klar til at svinge sværdet og sætte gang i ud- og ombygningen af Kongernes Jelling.

Port til Monumentområdet
- I september indviede vi det store fantastiske Monumentområde, som vil tiltrække masser af gæster til Jelling. Oplevelsescentret Kongernes Jelling vil med den enestående placering som port til Monumentområdet skabe en særlig synergi mellem området, verdensarven og formidlingen af den, siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard.  Vores vision er at skabe et af de førende oplevelsescentre i Danmark, understreger borgmesteren.

Ligesom i dag er det Nationalmuseet, der skal stå for driften af det nye center. Direktør Per Kristian Madsen ser store perspektiver i formidlingen af historien i Jelling.

- Takket være Jellingprojektets forskningsresultater kan vi nu tegne et billede af Harald Blåtand som en ambitiøs statsmand, der hverken som politiker eller monumentbygger stod  tilbage for samtidens europæiske fyrster.  Jeg glæder mig derfor meget til de nye storslåede rammer, som kan matche Harald Blåtands og Jellings ambitioner, siger Per Kristian Madsen.

Det er VELUXFONDENE, der med en donation på 34 millioner kroner har gjort udvidelsen mulig.
Aino Kann Rasmussen fra fondene siger:

- Ved indvielsen af Kongernes Jelling i år 2000, var der ingen, der kunne forestille sig, hvor megen ny viden der ventede på at komme op i lyset. De mange fund og resultater, der er kommet frem siden da, er grunden til, at VELUXFONDENE har bevilget penge til udvidelsen af Kongernes Jelling. Det vil gøre bygningen endnu bedre egnet til den store formidlings- og udstillingsopgave.

Første fase af opbygningen af et nyt oplevelsescenter går nu i gang med renoveringen og udbygningen af de eksisterende bygninger. Derefter går opbygningen af udstillingerne indendørs i gang.
Med næsten en tredobling af formidlingsarealet og etableringen af en tagterrasse er næste fase af formidlingen i Jelling dermed godt på vej. Det er et led i planen om at gøre monumenterne i Jelling til en endnu større turistattraktion. Og når centret står klar i 2015, vil der være store oplevelser for børn og voksne.

Samtidig med første sværdhug bliver det muligt at se nogle af de forskellige bud, der er kommet på den nye formidling i Jelling.  Her vil vinderen af udstillingskonkurrencen også blive afsløret.

Baggrund
Byggeriet kan sættes i gang med en donation på 34 millioner kroner fra VELUXFONDENE. Det er arkitektfirmaet WOHLERT fra København, der står bag tegningerne og Ove Larsen A/S, Vejle, der nu går i gang med byggeriet.

Opbygningen af formidlingen, dvs. den indendørs udstilling, sker med midler fra Augustinus Fonden og Arbejdsmarkedets Feriefond.

Udstillingshuset Kongernes Jelling blev i sin nuværende form indviet af Hendes Majestæt Dronningen i år 2000. Med udvidelsen vil centret i 2015 kunne byde velkommen til over 1000 kvadratmeter med fortællinger om Vikingekongernes Jelling. Dertil kommer film- og foredragssal, butik, cafe og en tagterrasse.

Med historier om blandt andet Harald Blåtand, religionsskiftet og vikingerne vil de besøgende komme tilbage til en afgørende periode i danmarkshistorien.

For yderligere oplysninger kontakt:
Borgmester Arne Sigtenbjerggaard  – 2713 1501
Direktør Per Kristian Madsen, Nationalmuseet – 4120 6000
Projektleder Morten Teilmann-Jørgensen – 2475 8486