En novemberdag for 14.000 år siden kom de første mennesker til Danmark
24. januar 2013
En novemberdag i år 12.121 f. Kr. - eller cirka der omkring - kom de første mennesker til Danmark. Det viser nye undersøgelser fra Nationalmuseet af knogler og gevirer fra mindst tolv rensdyr.
En efterårsdag ligger en gruppe jægere fra det nordlige Tyskland i baghold i landskabet ved Slotseng i Sønderjylland. Ved en flaskehalslignende indsnævring i landskabet venter de på den gruppe af rensdyr, der inden længe skal passere. Da rensdyrene kommer, slår de til, og mindst 12 dyr må lade livet. Sådan kan det meget vel være gået for sig for cirka 14.000 år siden, hvor fra vi nu har vidnesbyrd om de måske allerførste mennesker i Danmark.
I år 2000-2001 blev knogler og gevirer fra mindst tolv rensdyr udgravet i et dybt mosehul ved Slotseng i det sydlige Jylland. Rensdyrene udåndede mest sandsynligt en dag i november i år 12.121 f.Kr. – det viser nye kulstof14-analyser af knoglerne foretaget af Nationalmuseet. Rensdyrknoglerne fra Slotseng er tydeligt forarbejdet af mennesker og i en af knoglerne fandt man tilmed en indskudt pilespids.
På jagt i Danmark
De første mennesker var her dog ikke permanent, men kom snarere til området for at jage rensdyrene på deres årlige træk imod sydligere overvintringssteder. Rensdyrene fra Slotseng havde alle fuldudvoksede gevirer, da de blev nedlagt, hvilket viser, de blev jagtet om efteråret, højst sandsynligt mellem slutningen af oktober og starten af december.
Forsker på Nationalmuseet Morten Fischer Mortensen forklarer: ”Det eneste tidspunkt på året, hvor både hanner og hunner har fuldt udvoksede gevirer er fra slutningen af september til starten af december. Og med en parringssæson der varer frem til slutningen af oktober tyder alt på, at jagten har fundet sted, når rensdyrene samler sig efter parringssæsonen for at drage sydpå.”
Historisk perspektiv
Pilespidsen, der sad i én af rensdyrknoglerne, stammer fra Hamburgkulturen og afslører, at de første mennesker i det nuværende Danmark kom fra denne jægerkultur, der var udbredt i Nordvesteuropa omkring istidens afslutning. Perioden fra 12.800 – 11.800 f.Kr. kendes også som Bøllingtid og Ældre Dryas og regnes som begyndelsen på vores Jægerstenalder. På dette tidspunkt var Danmark dækket af tundra - et landskab der minder om nutidens Grønland.
Kulstof14- og pollenanalyser
På baggrund af de nye kulstof14-analyser ved vi med 95 procent sikkerhed, at rensdyrene er lagt i mosehullet ved Slotseng mellem år 12.278 – 11.964 f.Kr. Pollenanalyser, der er lavet på materiale fra lagene i mosehullet, fortæller noget om tidens klima og vegetation og underbygger resultaterne fra kulstof14-analyserne.
Pressebilleder i høj opløsning findes på museets Flickr
For yderligere oplysninger kontakt
Morten Fischer Mortensen, forsker Nationalmuseet, tlf.: 41 20 61 73
Olav Arnkjær, pressemedarbejder Nationalmuseet, tlf.: 41 20 60 17