Udfører en søgningSøg

Bulgariens præsident åbner guldudstilling på Nationalmuseet

22. april 2013

Bulgariens præsident åbner guldudstilling på Nationalmuseet
Gulddiadem dukker frem af jorden i Sveshtari. Foto: Diana Gergova
Bulgariens præsident åbner guldudstilling på Nationalmuseet
Beslag til gyldent hestehovedtøj forestillende gudinden Athene. Foto: Diana Gergova.

Rosen Plevneliev, åbner 23. april 2013 en særudstilling om et enestående nyt bulgarsk guldfund. Samtidig afholder præsidenten pressemøde på Nationalmuseet.

Bulgariens præsident, Rosen Plevneliev, åbner tirsdag 23. april en særudstilling om et helt nyt og enestående guldfund fra en grav på den kongelige gravplads Sveshtari i Bulgarien. Præsidenten åbner udstillingen kl. 18.00 i Nationalmuseets forhal, og senere kl. 20 afholder Rosen Plevneliev pressemøde på Nationalmuseet.

I november sidste år fandt bulgarske arkæologer i landsbyen Sveshtari i det nordlige Bulgarien en trææske med enestående gravgaver af guld. I anledning af den bulgarske præsidents officielle besøg i Danmark har Nationalmuseet fået mulighed for at udstille de unikke guldfund fra den 24. april - 26. maj.

- Vi er glade for at kunne udstille så fine arkæologiske fund så hurtigt efter deres fremkomst, og det skyldes især det gode samarbejde vi har med Bulgarien. Vi har fået mulighed for at give vores gæster et indblik i en spændende og fremmed verden med tråde til den klassiske Middelhavskultur, som så mange beundrer på deres rejser, siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen.

Æsken med guldet dukkede op i en anselig gravhøj fra slutningen af det 4. årh. f.Kr. Højen er del af en betydningsfuld kongelig gravplads knyttet til de getiske herskerslægter i det daværende Thrakien. Gravhøjen sættes i forbindelse med Kong Kotela, en berømt getisk konge, som spillede en vigtig rolle i datidens politiske og militære begivenheder på Balkan. Han var allieret med og svigerfar til den makedonske Kong Philip II i deres fælles kamp mod skyterne. Philip var i øvrigt Alexander den Stores far.

Skattens pragtstykke er et spiraldiadem med dyrefigurer i form af løver, pantere og fabeldyr. Desuden er der spiralarmbånd med løvehoveder og en guldring med guden Eros i højt relief. Dertil kommer guldpyntebeslag til hesteudstyr forestillende gudinden Athene og rester af et stykke brokadestof med guldtråde samt små guldplader og hundredvis af bittesmå perler.

Trææsken og guldfundet er en vigtig brik i forståelse af geternes gravskikke og de forestillinger om et evigt liv, de udbredte til andre dele af Middelhavsområdet. Udgravningerne i Sveshtari fortsætter i år. Udstillingen, Bulgarsk smykkekunst, vises frem til den 26. maj i Nationalmuseets forhal.

Program for udstillingsåbning 23. april:

Kl. 17:30 Gæsterne indfinder sig
Kl. 17:55 Nationalmuseets direktør modtager Bulgariens præsident, Rosen Plevneliev
Kl. 18:00 Nationalmuseets direktør, Per Kristian Madsen byder velkommen
Kl. 18:05 Præsident Rosen Plevneliev åbner udstillingen
Kl. 18:15 Koncert med gruppen Glas
Kl. 18:40 Præsidenten ser udstillingen sammen med repræsentanter for Nationalmuseet
Kl. 19:00 Republikken Bulgarien er vært for en reception på Nationalmuseet
Kl. 20.00 Pressemøde med Bulgariens præsident, Rosen Plevneliev 

Pressemøde 23. april kl. 20 - ca. 20:20

Der er adgang for pressen mod forevisning af gyldigt pressekort eller tilsvarende.
Henvend Jer i informationsskranken og spørg efter Nationalmuseets presseansvarlige, Henrik Schilling.

For yderligere oplysninger kontakt:

Henrik Schilling, presseansvarlig Nationalmuseet tlf.: 41 20 60 16
Hr. Lyubomir Cvetkov, Den Bulgarske Ambassade tlf.: 39 64 24 84, Tlf.: 39 63 38 72, Mob: 52 76 73 21.