Presse og nyheder

Nationalmuseet udgraver middelalderborg på Samsø

25. maj 2012

Nationalmuseet udgraver i disse dage middelalderborgen på Blafferholmen på Samsø, som brændte ned i 1300-tallet, og de mange fund såsom mønter, keramikskår og møllesten giver forskerne ny viden om dagliglivet på en borg i middelalderens Danmark.

I disse dage udgraver Nationalmuseet det lille voldsted Blafferholmen, der ligger i parken ved herregården Ny Brattingsborg på Samsø. Arkæologerne har trukket en række søgegrøfter tværs over voldstedet og kan konstatere, at der virkelig er tale om et middelalderligt voldsted.

Fundene peger på en datering til 1300-tallet. Det var et tidspunkt med ufredstider, og der blev i den periode bygget mange borge i Danmark. Nationalmuseets arkæologer formoder, at det var kongens lensmand, som opførte borgen på Blafferholm.

Borgen har formentlig ikke haft nogen lang levetid, selv om der tydeligvis er to faser i byggeriet, og meget tyder på, at borgen blev brændt ned.

"Vi har fundet brændte bygningsrester og meget brændt lerklining, som viser, at borgen er brændt, men vores undersøgelse viser ingen direkte spor af kampe, og vi har ikke fundet mange armbrøstbolte, så jeg tvivler på, at borgen er brændt af under kamp," siger arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet Nils Engberg. Han hælder mere til, at borgen har været ramt af en ildebrand.

Blandt de mange fund fra udgravningen kan nævnes mønter, de såkaldte Borgerkrigsmønter fra 1200- og 1300-tallet, keramikskår, en stor møllesten og stumper af malmgryder. Fundene er med til at fortælle mere om dagliglivet på en borg i middelalderens Danmark.

Udgravningen sker som led i et større projekt om Samsøs middelalderborge, der foregår i samarbejde med Moesgård Museum, Økomuseum Samsø og Kulturstyrelsen. Her undersøges de fem middelalderlige voldsteder på øen, og i år var turen kommet til Blafferholmen som det sidste af Samsøs voldsteder.
Udgravningen slutter 28. juni.

For yderligere oplysninger kontakt:
Nils Engberg, Museumsinspektør ved Danmarks Middelalder og Renæssance. Tlf. 28608833
Vivian Etting, Museumsinspektør ved Danmarks Middelalder og Renæssance. Tlf. 28441661
Henrik Schilling, presseansvarlig Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 16

Del denne side