Europa møder Verden
1. november 2011
7. januar 2012 slår Nationalmuseet dørene op for særudstillingen ”Europa møder Verden”. Udstillingen skildrer vekselvirkningen mellem Europa og den omgivende verden – på godt og ondt
”In nomine domini” (I Herrens navn) er indskriften på klingen af et sværd, som den besøgende vil møde på sin vej gennem udstillingen. Sværdet har formentlig været skabt med korstogene for øje. Sværdet illustrerer meget godt den tilgang, som europæerne i århundreder har haft i mødet med den omgivende verden – ikke bare i tiden omkring korstogene, men også i tiden der fulgte.
De store ekspeditioner fra især Portugal og Spanien lagde for alvor verden for Europas fødder. I mødet med fremmede kulturer i Sydamerika, kunne europæerne også her fremvise en klippefast tro – krydret med stor kynisme og mangel på respekt i forhold til indianerne og deres kultur, hvorfor det lykkedes europæerne at underlægge sig de store riger.
Ny viden og livlig handel
”Europa møder Verden” er ikke blot historien og krig, konflikt og undertrykkelse. Mødet med de fremmede kulturer frembragte ny viden og livlig handel. Udstillingen tager sin begyndelse i det gamle Grækenland, der blev Europas port til Mellemøstens civilisationer. I begyndelsen løb impulserne hovedsageligt fra øst mod vest – eksempelvis ved grækernes overtagelse af det fønikiske alfabet.
Fra det gamle Grækenland bevæger udstillingen sig til Romerriget, der var den altdominerende magt i Europa i århundrederne efter Kristus. De forskellige folkeslag i de romerske provinser skulle sværge kejseren troskab, men lokale særpræg blev ikke fortrængt, hvilket har virket stærkt kulturfremmende på kontinentet.
De første hundrede år efter Kristus var kendetegnet af et stort handelsmæssigt opsving og en spirende globaliseringsproces. Der handledes på kryds og tværs indenfor Romerriget, men keramik og andre romerske varer nåede langt fjernere lande. Fra Orienten bragte karavaner kostbarheder tilbage i form af krydderier og silke.
Udstillingen bevæger den besøgende frem mod dagens Europa, der netop er et resultat af den historie, som kontinentet har gennemlevet, hvor mødet med den omgivende verden har spillet en nøglerolle.
Nationalmuseets egne udstillingsgenstande – inklusiv Heinrich Himmlers øjenklap
På trods af udstillingens internationale tilsnit gøres der udelukkende brug af museets egne genstande. Også føromtalte sværd, der blev fundet ved den danske ærkebispeborg Søborg. Det er med til at anskueliggøre, at Danmark er en del af et kontinent i konstant forandring under evig påvirkning fra verden omkring os.
Øjenklappen Heinrich Himmler brugte for at skjule sin sande identitet efter det tyske nederlag, kan også beskues i udstillingen. Hvorfor den genstand er en del af Nationalmuseets samlinger, det kan den besøgende få at vide i, ”Europa møder Verden”.
For yderligere oplysninger:
- Projektleder: Marianne Blank, marianne.blank@natmus.dk, 3347 3813
- Presseansvarlig: Henrik Schilling henrik.schilling@natmus.dk, 3347 3007 / 2467 6782