Udfører en søgningSøg

Store Bededag med varme hveder på Lille Mølle

23. april 2010

Traditionen tro åbner Lille Mølle Store Bededags aften med omvisninger og varme hveder. Tag ud og gå en tur på volden og oplev et helt specielt hjem i den sidste af Københavns gamle voldmøller, hvor fest og glade sammenkomster har sat sit præg på indretningen.

I 1916 blev Lille Mølle købt af en ung ingeniør, Ejnar Flach-Bundegaard, som indrettede komplekset til fabrik og bolig for sig og sin hustru Johanne. Lille Mølle er ikke et typisk hjem fra tiden, det er rammerne lidt for særprægede til, men der er mange typiske træk både hvad møbler og andet indbo angår. Frem for alt er der meget af alting, både stuer, møbler og de mange små ting, som er med til at gøre et hjem til noget særligt og meget personligt – se eksempelvis en øltønde, som man kan sidde i! 

Københavnertraditionen med at gå på volden Store Bededags aften er en skik, der kan føres tilbage til 1700-årene. I begyndelsen af 1800-tallet mente man, at skikken var af ældre dato, og var opstået, fordi Vor Frue Kirkes klokkespil lokkede folk ud at gå. Efter turen kunne man passende smutte forbi hos bageren. Bageren skulle naturligvis også holde fri på bededagen, derfor var der ”bagt i forvejen”, og de københavnske borgere kunne få lune hvedeknopper med hjem.

Yderligere oplysninger:

  • Museumsinspektør Mette Boritz, 3347 3845 mette.boritz@natmus.dk
  • Pressefotos: 3347 3007, henrik.schilling@natmus.dk 


Se de aktuelle aktiviteter på Nationalmuseet her

Møllefakta

Lille Mølle er den sidste af de gamle voldmøller på Christianshavns vold, beliggende mellem Torvegade og Bådsmandsstræde. Det er en hollandsk vindmølle opført i 1783, hvor den afløste en ældre stubmølle fra 1669. 

Samme år opførtes et hus til mølleren og i 1832 udvidedes komplekset med en stor dampmøllebygning i 4 etager, der sammen med vindmøllen har fungeret som kornmølle og været med til at forsyne københavnerne med mel. I slutningen af 1800-tallet blev overbygningen taget ned og dampmøllen stoppede endeligt i 1909.