Dronning Margrethe og arkæologien
6. oktober 2010
Udstillingen er som at bladre i et stort, elegant fotoalbum. De næsten mandshøje fotos i kunstneren Ingvar Cronhammars udstillingsdesign følger Dronning Margrethes interesse for arkæologi fra 50’erne til i dag: Som stor pige midt i en udgravning, som ung kvinde på rejse i Nubien i nærmest filmagtige scenerier og som ældre granskende fund fra oldtiden i det danske sommerland. For de fleste vil der være mulighed for at opleve nye sider af en meget engageret dronning. (Udstillingen løb fra 9. oktober 2010 til 27. februar 2011)
Dronning Margrethes interesser omfatter en bred vifte fra kunstens og kulturens verden. Arkæologi er en af dem og har begejstret Dronningen, siden hun var ganske ung. På Nationalmuseets udstilling i anledning af hendes 70års fødselsdag, fortæller hun medrivende om arkæologien:
”Som 12-årig fik jeg lejlighed til at tilbringe en eftermiddag i Illerup, hvor de gravede det store våbenofferfund. Det var nok første gang, jeg fik lov til at være med, hvor der blev gravet. En vidunderlig eftermiddag”.
Dronningen som arkæolog
Udstillingen, der over sommeren vises på Moesgaard Museum, tegner et enestående billede af Dronning Margrethe som en engageret og vidende arkæolog. Dronningen har deltaget i et utal af udgravninger i ind- og udland, og publikum kommer med på en spændende rejse til fundsteder, der i særlig grad har interesseret hende.
Majestætens stemme er et af de bærende elementer, der gelejder de besøgende rundt i udstillingen, som viser udvalgte fund fra hendes mange oplevelser med udgravninger. Blandt fundene er det berømte Jellingbæger, som Gorm den Gamle med stor sandsynlighed har haft i sine hænder, og en samling af såkaldte guldgubber – små guldplader med prægede figurer – fundet ved Sorte Muld på Bornholm.
Foruden de originale fund præsenterer udstillingen også talrige ikke tidligere viste fotografier, smalfilm af Dronning Margrethe og nogle af hendes egne tegninger lavet i forbindelse med udgravningerne. Og der er flere oplysninger at hente i bogen ”Dronning Margrethe og arkæologien”, der udgives i forbindelse med udstillingen.
Ingvar Cronhammar iscenesætter
Dronningens forhold til arkæologien er præget af en evne til at fokusere og et mod til at tolke. Dette kommer også til udtryk i udstillingens design, der er skabt i et samarbejde med billedkunstneren Ingvar Cronhammar. Hans klare greb og konsekvente iscenesættelse danner en stemningsfuld ramme om fundene og Dronningens fortællinger. Det er første gang, at Cronhammar har arbejdet med en kulturhistorisk udstilling.
Yderligere oplysninger:
- Museumsinspektør Lars Jørgensen 3347 3902, ljo@natmus.dk.
- Pressekontakt tlf. 33473007 / 24676782