Kyssekort og kærlighedsgæk
28. januar 2008
Find kærligheden i Nationalmuseets udstillinger, når museet inviterer til valentinsromantik med traditionsrige binde- og gækkebreve og udsøgte hjertekager. Hør om fortidens traditioner omkring kærlighedsbreve og følg hjertet til historiske kærlighedssymboler.
På Valentinsdag den 14. februar danner Nationalmuseet ramme om en romantisk dag med velbagte hjertekager i restauranten og mulighed for at klippe traditionelle binde- og gækkebreve. Følg hjertet rundt i museets udstillinger, hør om, hvor Valentinsdagen kommer fra og hvordan man førhen har markeret kærlighed og forelskelse og send en kærlig hilsen til din udkårne fra Post Danmarks postkasse i museets forhal.
Fortidens valentinskort og breve
I Danmark har valentinskikken kun omkring 10 år på bagen. Men for ca. 100 år siden blev gækkebrevsskikken også brugt af forelskede. Der blev udgivet hæfter med vers, som man kunne købe og skrive af, for at sende til den udkårne. Og i stedet for chokoladepåskeæg var der fx teaterbilletter – eller måske kys – på højkant.
Den ældste bevarede valentinshilsen findes på British Library i et brev, som den unge Margery Brews skrev til sin forlovede i 1477. Engelske valentinsbreve kendes ikke mindst fra 1600-årene, mens 1700-årenes valentinsbreve var håndlavede, og indeholdt romantiske småtegninger af hjerter, blomster og fugle. En populær folketro var, at fuglene valgte deres mage på Valentinsdag.
I den victorianske periode fik valentins-breve en form for storhedstid. I løbet af 1800-tallet skete der også en kommercialisering af skikken, idet man begyndte at kunne købe kort og særligt papir til formålet, fx udsmykket med kniplingskant, forgyldninger - eller endda med duft. Versene kunne nu også være fortrykte på papiret, så brevet var klart til at sende.
Yderligere oplysninger:
- Aktiviteter: Gitte Engholm, gitte.engholm@natmus.dk, 3347 3810
- Pressefotos: henrik.schilling@natmus.dk, 3347 3007
Se de aktuelle aktiviteter på Nationalmuseet her