Udfører en søgningSøg

Klik dig gennem kalkmaleriernes univers

2. januar 2009

Der er stor interesse for den kulturelle skat. Også når den gemmer sig på vægge og hvælv i landets mange kirker i form af kalkmaleriernes fantasifulde udtryk. Nu er der en enestående mulighed for at dykke dybt ned i kalkmaleriernes spændende verden. Prøv selv! Databasen åbnede den 26. januar 2008

I de danske kirker er der mere end 600 synlige kalkmalerier, der repræsenterer tiden fra o. 1100 og op til i dag. Malerierne sidder stadig i de rum, hvortil de blev skabt, og er derfor et enestående vidnesbyrd om vores kulturarv. Men de har det ikke alle lige godt. Især ændrede klimatiske forhold som bl.a. opvarmning i kirkerne er farligt for kalkmalerierne og mange steder ses en accelererende nedbrydning.

Hvilke malerier er mest interessante?

Efter mere end 3 års arbejde er informationer om kalkmaleriernes tilstand nu tilgængelig i en ny brugervenlig database med kalkmalerier fra 327 udvalgte kirker fordelt over hele landet. Her er det muligt for første gang at få overblik over hvilke kalkmalerier, der af fagfolkene vurderes som mest interessante samt hvilke kalkmalerier i landets kirker, der er akut truet af nedbrydning. Et vigtigt redskab til at prioritere såvel økonomi som arbejdsindsats for at bevare en enestående kulturarv. en enestående kulturarv.

Både for specialister og alment interesserede

Kalkmaleridatabasen er i første omgang tænkt til forvaltere af kulturarven som konservatorer, kirkelige myndigheder m.fl., men almindelige interesserede kan også få stor glæde af den. I hver enkelt kirke er der udført en fuldstændig fotoregistrering og gennem fotos og tekst er det i databasen muligt at få viden om motivkredsene på kalkmalerier fra netop din kirke eller deres overordnede kultur- og kunsthistoriske værd.

Yderligere oplysninger:

  • Projektleder og konservator: Kirsten Trampedach, kirsten.trampedach@natmus.dk, 3347 3107
  • Museumsinspektør, mag. art. i kunsthistorie, Sissel F. Plathe, sissel.f.plathe@natmus.dk. 3347 3122


Kalkmaleridatabasen er støttet af Augustinus Fonden. 

Oplev databasen her