Udfører en søgningSøg

Ny bog om den kongelige gravhøj i Jelling

18. september 2007

Siden de første udgravninger i de monumentale gravhøje i den østjyske kongeby Jelling nær Vejle, har der hersket stor interesse og en del mystik og spænding om forståelsen af de markante monumenter. Nu er der føjet nye og epokegørende resultater til i Nationalmuseets nye bog ”Hedensk og Kristent. Fundene fra den kongelige gravhøj i Jelling. Vikingekongernes monumenter i Jelling, bd. 2” af Knud J. Krogh og Bodil Leth-Larsen.

Fundene fra Nordhøjen i Jelling er gjort ved en række udgravninger i 1820-21, 1861 og 1942, men det er første gang, at alt nu fremlægges og tolkes samlet. Ved hjælp af nye analysemetoder ved vi for eksempel nu, at Nordhøjen, der antageligt er bygget i årene omkring 958-59 som et storslået gravmonument for at rumme de jordiske rester af vikinge-kongen, Kong Gorm den Gamle, med stor sandsynlighed allerede i vinterhalvåret 964-65 er blevet åbnet og liget overført til et nyt hvilested under gulvet i Jellings første kirke. 

Bagmanden var antagelig Kong Harald Blåtand, som herved understregede sit riges overgang til kristendommen ved at bringe resterne af sin fars afsjælede legeme ind i den nye tros hus. Den nyeste forskning arbejder i øvrigt med den hypotese, at markante fund fra gravhøjens indre, herunder det smukke og unikke såkaldte Jellingbæger, kan have været anvendt ved en kristen ceremoni i forbindelse med overførslen af liget af den gamle vikingekonge.

Fakta:

Knud J. Krogh og Bodil Leth-Larsen:

Hedensk og Kristent. Fundene fra den kongelige gravhøj i Jelling. 
Vikingekongernes monumenter i Jelling, bd. 2
Udgivet af Carlsberg-fondet og Nationalmuseet

284 sider, rigt ill., pris 480 kr. inkl. moms (ved samlet køb af bd. I og bd. II indtil 31.12.2007 koster bd. I kun 98 kr. mod ellers 480 kr.). Fås i Nationalmuseets butik og i udstillingscenteret Kongernes Jelling.