Udfører en søgningSøg

En tidsrejse i Danmarks Oldtid genåbner i Kongernes Jelling

10. oktober 2007

Onsdag d. 10. oktober kl. 12 genåbner udstillingen Guldhorn og ravbjørne. En tidsrejse i Danmarks Oldtid, og der vil atter være mulighed for at se den smukke særudstilling, inklusive de tidligere stjålne genstande - to rekonstruktioner af Guldhornene og den nu knækkede guldhalsring fra år 4-500. Genstande som tyve smadrede sig vej til ved et indbrud tidligt om morgenen, mandag d. 17. september i besøgscentret Kongernes Jelling. Tyveriet kom til at dominere mediebilledet totalt i godt to døgn - indtil tingene atter kom i Nationalmuseets varetægt. 

"Nationalmuseet vurderer altid aktivt sikkerhedsniveauet i en given udstilling – om det er et lån til et museum i Danmark eller i udlandet. Museet udlåner mere end 2000 genstande om året til mere end 200 udstillinger. I den aktuelle sag, i forbindelse med særudstillingen i Jelling, havde vi en vurdering af sikkerhedsniveauet, som ikke var korrekt, udtaler Nationalmuseets direktør, Carsten U. Larsen

Det viser det faktum, at tyvene kunne komme ind i udstillingen. 

"Vi ved, at der er et stort ønske om at se genstande og høre historier om vores fortid, hvilket vi så absolut er blevet bekræftet i – i forbindelse med tyveriet! Det er blandt andet Nationalmuseets opgave, i såvel ind - som udland, at udstille de væsentligste og mest markante genstande fra Danmarks kulturarv. Det vil vi fortsætte med at gøre! Og vi vil ikke lade os kue af kriminelle, der, for egen vindings skyld, søger at stjæle vor fælles kulturarv!", fortsætter direktøren. 

"Genåbningen i Jelling af særudstillingen "Guldhorn og ravbjørne" skal ses i det lys. At udstille er altid en kalkuleret risiko for ofte skrøbelige genstande fra vores fortid: Der skal tages hensyn til tingenes bevaring, deres sikkerhed og i øvrigt publikums mulighed for at se kulturarven. Vi tør godt løbe den risiko – og glæder os til genåbne udstillingen i Kongernes Jelling,” slutter han.  

Nationalmuseet har i øvrigt valgt at udstille genstandene som de blev genfundet, herunder guldhalsringen, som er bøjet og knækket flere steder.