Tycho Brahes verden - Danmark i Europa 1550-1600
9. februar 2006
2006 er renæssanceår i Danmark. I den anledning sætter Nationalmuseet fokus på ”den adelige forsker med sølvnæsen” – astronomen Tycho Brahe (1546-1601) med en særudstilling på Nationalmuseet fra 16. september 2006 til 9. april 2007. Med Tycho Brahes liv som omdrejningspunkt kommer den besøgende tæt på renæssancen i Danmark og Europa i anden halvdel af 1500-tallet
Hvis man har hørt om Tycho (Tyge) Brahe, kender man han nok mest som astronom eller som manden med sølvnæsen; han opfandt en række instrumenter, der gav mulighed for at foretage langt mere nøjagtige astronomiske målinger end hidtil mens hans beskrivelser af en Super Nova (”ny stjerne”) vakte opsigt i hele Europa.
Det var på baggrund af Tycho Brahes observationer, at hans assistent Johannes Kepler fandt frem til planeternes ellipseformede bevægelser omkring solen. Sølvpladen på næsen havde Tycho Brahe selv lavet for at skjule, at han fik hugget en del af sin næse af i en duel! Men Tycho Brahe var meget mere end det, og hans liv giver talrige indfaldsvinkler til tilværelsen i renæssancens Danmark og Europa.
Renæssancen set hen over Tycho Brahes sølvnæsetip
Udstillingen bliver iscenesat, så man fornemmer renæssancens glæde ved symmetri og leg med perspektiv. En sirlig og stramt symmetrisk renæssancehave fungerer som grundplan for udstillingens første del, der sætter fokus på den verden, Tycho Brahe var født ind i via den gamle og indflydelsesrige adelige Braheslægt.
Det var en verden præget af kongetjeneste, godsejerliv, våben og jagt, og en passende pragtudfoldelse, der markerede rang og status. Men vi møder også den verden af klassisk dannelse og europæisk udsyn, som hans studier bragte ham ind i, og de kongelige mæcener, der støttede hans arbejde og gjorde hans livsværk muligt.
Tycho Brahes herregård og ”forskningscenter”, Uraniborg på Hven, danner i grafisk form centrum for udstillingens anden hoveddel, som bærer titlen Musernes verden. Tycho Brahe skabte på sin ø i Øresund en verden, der smertefrit forenede alle de områder, som muserne ifølge den antikke mytologi tog sig af – og mere til: Kunst og videnskab, poesi og praksis, alkymi, astrologi og astronomi.
Her er bl.a. en stor samling af pragtfulde videnskabelige instrumenter fra Tycho Brahes tid. Udstillingen afrundes med Tycho Brahes død i Prag bl.a. belyst med dele af det tøj, han bar i sin grav og afstøbning af hans kranie og gravsten.
Yderligere information:
- Museumsinspektør Poul Grinder-Hansen, tlf. 3347 3154, Poul.Grinder-Hansen@natmus.dk