Udfører en søgningSøg

Ny bog fyldt med lege fra Nationalmuseets arkiver

31.oktober 2006

To legelystne etnologer har stået på hovedet i Nationalmuseets arkiver og fundet frem til en masse spændende gamle lege, som også kan aktivere både børn og voksne i nutiden. Det arbejde er nu blevet til en bog, der udkommer i dag

Bogen hedder "Alletiders legebog" og indeholder mere end 100 ideer til leg med historisk dimension. Bogen er god som inspiration, når større grupper af børn skal lege sammen, og når børnefødselsdagen eller ferien mangler et underholdende indslag.

Alle tiders legebog vil uomtvisteligt være en hjælpende hånd til voksne, der gerne vil komme med forslag til lege. Bogen indeholder mere end 100 lege som blindebuk, dåseskjul, græsset gror, høvdingebold, klink, nipse, ståtrold, tampen brænder, æsel osv.  Alle lege forklares omhyggeligt, og der er noder til sanglegene, så man også kan lære eller genopfriske melodierne.

Legene er udvalgt således, at de kan leges uden særlig meget udstyr. Dog er der nogle lege, hvor man skal bruge f.eks. pinde, bolde, kugler, sten, dåser eller reb, som man let og billigt kan skaffe. Mange lægger op til bevægelse - fortrinsvis udendørs. Derudover er legene udvalgt, så der er mindst to børn, der kan lege dem - gerne endnu flere. 

Bogen fortæller naturligvis også om legenes oprindelse og historie. Mange lege har været leget over hele verden i forskellige variationer, så der kan være mange lokale forskelle. Lege skifter også i takt med samfundsudviklingen - der er mode i lege. 

Fra bogens indhold:
Leg i historien
Leg - en alvorlig sag
Kraftprøver
Hverdage og søndage
Kysse- og pantelege
Lege ved højtider

Om forfatterne:

Lykke L. Pedersen er museumsinspektør og seniorforsker ved Nationalmuseet. Hun arbejder med de seneste 100 års kulturhistorie bl.a. inden for emnerne fritid, forbrug og familieliv og har ansvaret for erindringsmaterialet i Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser.

Anne-Mette M. Andersen er etnolog. Hun har arbejdet på Nationalmuseet og har blandt andet undervist i historiske lege på museer og i daginstitutioner.