Nationalmuseet gav råd om kongelig dåbskjole
19. januar 2006
På sin dåbsdag var prins Christian iført en fornem dåbskjole af silketyll, som stammer fra 1870, og som første gang blev anvendt ved Christian den Tiendes dåb. For at gøre kjolen helt klar til dets kongelige bærer, konsulterede man Nationalmuseets tekstilekspert og konserveringstekniker Irene Skals, der besigtigede kjolen og gav råd.
Dåbskjolen som prinsen bar, har en overkjole syet af gennemsigtigt, fint udsmykket stof. Underkjolen syntes at være omsyet, og det var derfor, at Irene Skals blev tilkaldt. Hun beskriver kjolen således: ”Overdelen af underkjolen er af silketaft uden nogen som helst udsmykning. Skørtet er også af silketaft, men ikke syet at et helt stykke. De nederste ca. 40 cm. syntes at være tilsyede. Under dette silkeskørt var der et andet skørt af meget tyndt bomuld med fine lidser og kantet med en smal knipling. Dette fine skørt kunne slet ikke ses.”
Mulig forandring på kjolen
Hoffet ønskede at undersøge, hvilken betydning det ville have evt. at fjerne det 40 cm. brede stykke, således at det finere underskørt ville kunne anes gennem tyllen. Til det kongelige dåbsudstyr hører desuden et par korte ærmer, som kunne se ud til oprindeligt at have hørt til underkjolen af tyndt bomuld. Dette, plus det faktum, at silken så nyere ud, mente Irene Skals kunne indikere, at silkeskørtet godt kunne fjernes, uden at det gik ud over dragtens autencitet. Til sættet hørte også en lille hue af samme stof som overkjolen. Kjolen er i øvrigt intakt og fint bevaret, og stammer jo fra slutningen af 1800-tallet.
Museet rådgiver også private
Det er ikke kun de kongelige, som søger råd og vejledning om familieklenodier på museet.De fleste dåbskjoler som kommer til Nationalmuseets tekstilværksted er syet som en overkjole og en underkjole – i hvert fald de ældste. Undertiden hører der en hue med.
Overkjolen er oftest syet af tyndt – tyndt bomuldsstof (nogle gange silke). Den er altid fint pyntet med lidser, broderier, kniplinger el.lign. Underkjolen er som regel syet af et lidt kraftigere bomuldsstof og har ingen udsmykning. Mange har fået broderet navne og årstal på kjolerne.
Tekstilværkstedet får mange henvendelser om netop dåbskjoler. Ofte handler det om rengøring. Da kjolerne er syet af så tyndt stof, går de nemt i stykker, når de vaskes, og folk tør ikke rigtigt selv gøre det. Museet rådgiver om, hvordan ejere af fx dåbskjoler selv kan rengøre tøjet til den store dag. Men der er også mulighed for, mod betaling, at få opgaven udført af tekstilværkstedet. Man kan desuden få råd om opbevaring etc.