Bayeux-tapetet - en broderet krønike fra vikingetiden
11. januar 2006
I perioden januar-april 2006 kan man opleve det berømte Bayeuxtapets fortælling om blandt andet slaget ved Hastings i 1066, når Nationalmuseet udstiller en kopi i halv størrelse af det imponerende broderi. Ud over Bayeuxtapetet kommer man tæt på sværd, økser og lansespidser fra samtiden, en imponerende detaljeret vikingeskibsmodel og et originalt vikingeskibsror, der alle er med til at uddybe temaerne på broderiet.
Bayeuxtapetet, der er fra 1000-tallet, og er knap 70 meter langt og ½ meter højt, er historieskrivning i broderi. Det beskriver begivenheder i England og Normandiet forud for hertug Vilhelms invasion af England og det berømte slag ved Hastings 14. oktober 1066. Det indskrev ham for altid i historien som Vilhelm Erobreren og havde vidtrækkende følger for Europas udvikling. Det store broderis afslutning mangler, men har højst sandsynligt vist normannernes endelige triumf: Vilhelm Erobreren på Englands trone i Westminster Abbey juledag samme år.
Bayeuxtapetet og vikingerne
Selvom begivenhederne udspillede sig i England og Normandiet, har det store broderi speciel interesse for os i Danmark. Mange af normannerne, der erobrede England var efterkommere af vikinger. Dansk præg på det angelsaksiske samfund var betydeligt, og flere af hovedpersonerne havde dynastiske og familiære bånd til Danmark.
I Nationalmuseets udstilling sættes fokus på Bayeuxtapetets vikingetidstræk og relationer til Skandinavien både mht. stil, forskellige genstande og scener fra hverdagslivet. Den unikke skibsbygningsscene, som broderiet viser, er den eneste kendte samtidige illustration af vikingeskibe under bygning.
Yderligere information:
- Udstillingstilrettelægger Lise G. Bertelsen, tlf. 3347 3120, e-mail: lise.g.bertelsen@natmus.dk
- Pressekontakt tlf. 3347 3006, e-mail: henrik.schilling@natmus.dk