Årets uddeling fra Elisabeth Munksgaard-fonden
13. februar 2006
En af de vægtigste fonde til støtte af den arkæologiske forskning i Danmark, Elisabeth Munksgaard Fonden, har på Nationalmuseet d. 10. februar uddelt i alt 520.300 kr. til 23 stipendier, der primært tilfalder nyligt uddannede arkæologer - eller studerende i sidste del af studieforløbet. Herunder er nævnt de personer, som har opnået de højeste støttebeløb i 2006
Elisabeth Barfod Carlsen
Cand. mag og Ph.D. i forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Hendes Ph.D.-afhandling handlede om kulturel og social kommunikation på baggrund af guldbrakteaternes typologiske udvikling. Guldbrakteaterne er med deres billedmæssige myter og fortællinger en af de vigtigste genstandsgrupper i folkevandringstiden, men rummer klare forbindelser til de romerske mønter og guldmedaljoner samt deres ikonografi og idéverden. Fonden yder 30.000 kr. til hjælp til redigering af afhandlingen.
Torben Trier Christiansen
Cand. mag i forhistorisk arkæologi og middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet. Speciale om detektorfund og bebyggelse – et studie af den yngre jernalders bebyggelse i det østlige Limfjordsområde. Fondens bestyrelse ser gerne, at en samlet præsentation af dette problemkompleks bliver offentligt tilgængeligt, selvfølgelig sammen med den konkrete fundpræsentation fra Limfjordsområdet. Fonden yder 30.000 kr. til publicering af arbejdet.
Peter Andreas Toft
Cand. mag. i forhistorisk arkæologi fra Københavns Universitet. Projektet drejer sig om fremlæggelse af ornamenterede hængesmykker og figuriner af rav fra mesolitikum (jægerstenalderen). Kunst fra perioden, inkl. ravkunsten, er sparsomt publiceret, men der er en stor bevågenhed i takt med forståelsen af de sociale og religiøse aspekter i arkæologien. Fonden yder 30.000 kr. til publicering
Niels Algreen Møller
Stud.mag. i forhistorisk arkæologi. Midler til at undersøge vækstraten for lavarter, som vokser på sten. Vækstfladen kan i flere tilfælde anvendes til datering af arkæologiske objekter. I Grønland er denne dateringsform særlig hensigtsmæssig, men i så fald skal der opstilles en lokal vækstrate for lavarter, og det kan der gøres på genstande, hvor man kender alderen, f.eks. gravsten. Niels Algreen Møller deltager i en ekspedition til Sydgrønland i sommer 2006, hvor projektet afvikles. Fonden yder 37.000 kr.
Søren Fredslund Andersen
Cand. phil. i klassisk arkæologi og Ph.D.-studerende i Århus. Arbejder på at publicere ca. 300 hele glaskar, der er fundet i grave på Bahrain fra perioden fra Alexander den Store til Islams komme. Karrene er en betydelig kilde både til forståelsen af perioden i Østarabien, men også som aspekter af Romerrigets østhandel. Fonden yder 40.000 i støtte til færdiggørelse af et manuskript.
Lasse Sørensen og Clausio Casati
Begge stud.mag. Bevilling til betaling for 20 C14-dateringer af materiale fra den bornholmske Ålyst - lokalitet der dateres til Maglemosekulturen. Dateringerne vil være vigtige elementer i udarbejdelsen af en fremtidig kronologi for perioden i jægerstenalderen. Fonden yder 50.000 kr.
Jacob Kveiborg
Magister i forhistorisk arkæologi. Bevilling til publicering af et speciale, som behandlede knoglematerialet fra byhøjen Nr. Tranders ved Ålborg. Bopladsen har været i brug i ca. 600 år i ældre jernalder, og rummer bl.a. et velbevaret fund af en indebrændt besætning med mindst 16 omkomne dyr. Jacob Kveiborgs speciale rummer en revurdering af jernalderens husdyrhold. Fonden yder 50.000 kr.
Fakta om Elisabeth Munksgaard Fonden
Fonden er stiftet af mag.art. i nordisk og europæisk arkæologi – og tidligere museumsinspektør på Nationalmuseet – Karen Elisabeth Munksgaard, der døde d. 13. november 1997, 72 år gammel. Elisabeth Munksgaard Fonden yder økonomisk støtte på op til 50.000 kr., fortrinsvist som støtte til studerendes forskning i forbindelse med specialestudiet, studieophold i udlandet samt til yngre kandidater, der arbejder med publicering af forskningsresultater.
Fonden ledes af en bestyrelse på fire medlemmer: Professor Klavs Randsborg fra Københavns Universitet, professor Niels Hannestad fra Aarhus Universitet og professor Vincent Gabrielsen fra Københavns Universitet. Fondens formand er Nationalmuseets direktør Carsten U. Larsen.