Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Etnografisk Samling

Digitalisering og digital formidling af Nationalmuseets og Moesgård Museums historiske, etnografiske film

 

Nationalmuseets Etnografiske Samlings filmarkiv rummer cirka tre hundrede titler. Her er optagelser fra alverdens fjerne egne, helt tilbage fra celluloid-filmens første årtier og op gennem det 20. århundrede.

Etnografisk Samling har påbegyndt en reaktivering af denne internationale og nationale kulturarv ved at

  • registrere filmene 
  • overføre dem til digitale medier
  • bevare 16 mm spolerne forsvarligt for eftertiden
  • tilgængeliggøre filmene for forskning og formidle dem via denne side, Det Danske Filminstituts Nationalfilmografi og i Nationalmuseets udstilling Jordens Folk.
Digitalisering af etnografiske film

Tilgængeliggørelsen er foregået på tre forskellige måder:

1) via internettet og i Etnografisk Samlings bibliotek, til gavn for national og international forskning (inden for bl.a. etnografi, arkæologi, historie, post-koloniale studier og museologi).

2) via internettet, som basis for målrettet dialog med brugergrupper tilknyttet de områder i verden, hvor filmene er optaget, eksempelvis Grønland, Afghanistan, Borneo, Indien, Ghana og Brasilien.  

3) ved produktion af nye film, redigeret af filmarkivets materiale, i Nationalmuseets permanente etnografiske udstilling, Jordens Folk. Her er ofte direkte forbindelser mellem film og udstillede genstande, fordi mange af de historiske film stammer fra videnskabelige ekspeditioner, hvor der samtidig blev indsamlet genstande.

Læs mere om Etnografisk Samlings film og  filmarkiv

Internationalt rækker projektet særligt ud forskere og til nye brugere i de filmede lokaliteter og søger en dialog og vidensdeling om det, der ses på filmene. Historisk og globalt set har der været en asymmetrisk adgang til historiske kilder - og dermed til mulighederne for at skrive historie. Digitalt materiale rummer potentialer for at rette op på sådanne ubalancer, og der er særligt spændende perspektiver i at repatriere kulturarv i form af film. Projektet vil derfor fungere som et pilotprojekt for tilgængeliggørelse af film som kulturarv.

.
.
.
.
.
.
.
.