Udfører en søgningSøg
14. august 2014

Vikingerne er tilbage i København!

Stort vikingemarked med hestevrinsk, musik og kød, kampshow, mjød og tatoveringer d. 23. og 24. august på Nationalmuseet. 

Sidste år oplevede over 20.000 børn og voksne vikingetiden blive vakt til live midt i København, da gaderne omkring Nationalmuseet blev forvandlet til en kæmpe markedsplads med over 120 vikinger. Nu rammer vikingefeberen igen København, når Nationalmuseets store vikingemarked vender tilbage i weekenden d. 23. og 24. august 2014.

Vikingemarkedets placering i hjertet af København giver en helt særlig stemning, fortæller Gitte Engholm, som er museumsinspektør på Nationalmuseet og ansvarlig for markedet:

- I de to dage bliver gaderne omkring museet til en levende markedsplads, hvor de tilrejsende vikinger bor, sover og spiser. De slår simpelthen deres telte op i Ny Vestergade med udsigt til Glyptoteket i den ene ende og Christiansborg i den anden. Det giver et sus at se nutid og fortid smelte sammen på den måde, siger hun og tilføjer, at markedets tre islandske heste har fået nattelogi i ganske fornemme omgivelser – nemlig i De Kongelige Stalde ved Christiansborg.

Shop som en viking
Hestevrinsk er en af de lyde, der vil fylde handelsgaderne under vikingemarkedet sammen med munter vikingemusik og smedens regelmæssige hammerslag mod ambolten. Man vil kunne lugte røg fra uldfarverens bål og få pirret næseborene af duften af grillede ny nordiske vikingepølser, se drabelige krigere slås og vikingetatoveringer blive lavet med håndkraft. 

Og så kan man ikke mindst gå på opdagelse i vikingemarkedets 40 boder fulde af kvalitetshåndværk, der bliver lavet næsten fuldstændig, som vikingerne selv ville have gjort det. Man kan købe alt fra smykker, tøj, lædertasker og garn til vikingekeramik, gryder og endda møbler, fortæller Gitte Engholm. 

- Vi har valgt et bredt udsnit af de mange dygtige og ambitiøse vikingehåndværkere, der findes i Danmark og Europa. Håndværkere, som har en høj standard, ved en masse om deres håndværk, og kan lide at formidle. Så man kan købe smukke og håndlavede ting i boderne, men man kan også se vikingerne stå og arbejde med deres håndværk og snakke med dem om, hvordan de gør, siger Gitte Engholm. 

Kraft og styrke


Vikingemarkedets formidling af vikingetiden for børn er fuld af endnu flere prøv-selv-aktiviteter end sidste år. Børn kan bage deres eget lille vikingefladbrød, hvor de selv skal hakke brænde og lave bål. De kan holde en rovfugl og klappe en hest, lave reb og runeamuletter, støbe deres egen torshammer af tin og tage i fortællehulen, hvor skiftende fortællere folder vikingetiden ud.

Og så kan børnene ikke mindst gå i krigerskole, hvor de bliver trænet af ægte vikingekrigere, som de bagefter kan opleve i drabelige slag i Nationalmuseet forhal. Kampshowene er et af vikingemarkedets højdepunkter, fordi det kombinerer formidling og underholdning, mener Gitte Engholm:

- Vikingekrigerne fortæller om deres dragter og kampteknikker, og så slås de i drabelige slag midt i forhallen. Som tilskuer kan man virkelig fornemme den kraft og styrke, der er i krigerne, når de tørner sammen, og det gyser i en, fordi man er så tæt på. Vikingetiden bliver næsten alt for levende.

Fakta: Vikingemarked på Nationalmuseet


Tid: Lørdag d. 23. august kl. 10.00-18.00 og søndag d. 24. august kl. 10.00-16.00


Sted: Indgang ved Stormbroen og Ny Vestergade. Aktiviteterne foregår langs Frederiksholms Kanal, Ny Vestergade samt i Palægården i Prinsens Palæ og i forhallen.


Entré: Voksne: 55 kr. Børn under 18 år: 25 kr.
Adgang for pressen: Gratis mod forevisning af gyldigt pressekort.



Se hele programmet for Nationalmuseets vikingemarked. 

Se også