Vi vil skrive danmarkshistorien, mens den sker
Nationalmuseets kommende debatarrangement ’Stoler du blindt på de kloge’, som handler om tilliden til videnskaben i lyset af coronakrisen, har bragt sindene i kog. De mange spørgsmål og kradse kommentarer fra vores følgere på sociale medier efterlader ingen tvivl om, at vi ikke har forklaret os godt nok. Det vil vi gerne forsøge at råde bod på her.
Gennem det seneste år har medierne berettet om et lille, men højlydt, mindretal af corona-skeptikere med alternative opfattelser af eksempelvis værdien af vaccinationer og restriktioner, som har udfordret det store flertal af danskere, der i høj grad bakker op om myndighedernes og eksperternes vejledninger. Nogle skeptikere har givet fysisk udtryk for deres frustrationer ved højlydte demonstrationer. Andre skeptikere har endda deres egne digitale platforme, hvor de selv kan redigere debatten uden at blive modsagt af den etablerede videnskab.
Det er det fænomen i nutiden, vi gerne vil belyse med debatarrangementet d. 20. maj. Og det er derfor, vi har inviteret journalist Søren Villemoes, der er aktiv i debatten om selvudnævnte eksperter og kritisk over for konspirationsteoretikere. Derfor har vi inviteret Vibeke Manniche, som eksempel på den eksisterende skepsis.
Og det annoncerede debatpanel er faktisk ikke komplet. Kort før vi skulle annoncere debatten, fik vi desværre en aflysning fra professor og astrofysiker Anja C. Andersen, der som repræsentant for den etablerede videnskab for nylig har skrevet en bog om netop videnskabens rolle og autoritet i coronatiden. Vi valgte dog at præsentere arrangementet, selvom vi endnu ikke havde fundet de erstatninger for Anja C. Andersen, der skal udfordre Vibeke Manniches standpunkt i disse svære spørgsmål. Det skulle vi have ventet med, det vil vi gerne medgive.
Til gengæld er vi glade for at kunne at meddele, at professor Michael Bang Pedersen fra Aarhus Universitet, der leder det såkaldte ’Hope’-forskningsprojekt om danskernes holdninger og adfærd under coronakrisen har sagt ja til at medvirke i panelet. Det samme har professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen, der efterhånden er blevet landskendt som en af de etablerede corona-eksperter.
Vi ser derfor frem til at præsentere en tankevækkende og højspændt debat, som i øvrigt vil blive modereret af den rutinerede journalist Asger Juhl, der i februar 2020 startede mediet ’Den Uafhængige’ i frustration over mediernes dækning af coronakrisen.
Baggrunden for, at vi arrangerer debatter som denne, er egentlig simpel. Danmarkshistorien bor på Nationalmuseet. Nogle gange er den smuk og gør os stolte. Andre gange er den grim og skræmmende.
Vi har ikke til opgave at redigere det grimme væk og hylde det smukke – eller alene fokusere på de holdninger, som flertallet deler. Nationalmuseet er en forskningsinstitution med et udpræget videnskabeligt udgangspunkt inden for f.eks. historie, arkæologi og antropologi, men når det kommer til eksempelvis holdninger, fænomener og politik er det ikke vores opgave at dømme. Nationalmuseets opgave består i at vurdere, hvad der er danmarkshistorie. Og når vi ind imellem arrangerer aktuelle debatter, er det et forsøg ud i den svære disciplin at skrive danmarkshistorien, mens den sker.
Nationalmuseets Programredaktion