Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
18. oktober 2022

Tiltrædelsesforelæsninger for tre professorer

I 2020 kunne Nationalmuseet med stor glæde udnævne tre nye professorer: Ulla Mannering, Yvonne Shashoua og Morten Nielsen inden for forskningsområderne forhistoriske tekstiler, nedbrydning af plast og bæredygtig byudvikling.

Udnævnelserne fejres nu med en fælles tiltrædelsesforelæsning mandag den 28. november 2022 kl. 15.00 – 18.00 i Festsalen på Nationalmuseet med følgende foredrag:

From Textile to Cloth Culture v/forskningsprofessor MSO Ulla Mannering
The Legacy of the Plastic Age v/forskningsprofessor MSO Yvonne Shashoua
Social Urban Modeling. A How-to Manual for Urban Survival v/forskningsprofessor Morten Nielsen

Tilmelding til Christina Christensen på Christina.Christensen@natmus.dk senest 21. november 2022.

Efter foredragene byder museet på en forfriskning.

Alle er velkomne.

Der er også mulighed for at se live streaming via Teams: Klik her for at deltage i mødet

 

Om forskningsprofessor Morten Nielsen
Morten Nielsen har en ph.d. i social-antropologi fra Københavns Universitet (2009). Baseret på langvarige feltarbejder i Mozambique, Skotland og USA har Morten udgivet bøger og artikler om socialt bæredygtig byplanlægning, uformel bydannelse, arkitektur og forholdet mellem tid og materialitet. Og om kreativitet og stand-up comedy i USA.

Hans forskning fokuserer primært på global byudvikling i kulturhistorisk perspektiv og har særligt blik på betingelserne for socialt bæredygtig og inddragende byplanlægning. Som forskningsprofessor og leder af Nationalmuseets Forskningscenter for Sociale Bymodeller vil han videreføre og styrke denne forskning. På centeret og gennem samarbejder med forskere på og uden for Nationalmuseet er han i øjeblikket i gang med at udvikle en nyskabende forsknings- og formidlingstilgang til global byudvikling, der fokuserer på ’sociale bymodeller’, som kan beskrives som særlige effektive måder at organisere byerne på, der ofte overses, fordi de ikke nødvendigvis koordineres fra centralt hold.

Om forskningsprofessor MSO Ulla Mannering
Ulla Mannering har en ph.d. i forhistorisk arkæologi fra Københavns Universitet (2006) og en M. Phil fra University of Manchester. Hendes speciale er forhistorisk tekstilproduktion og klædedragt. I 2005 var hun med til at stifte Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet. Det er sammen med Nationalmuseet i dag et førende center og forskningsmiljø for tekstilforskning på verdensplan.

På Nationalmuseet arbejder hun med de enestående danske samlinger af forhistoriske tekstiler og skinddragter, og fører dermed en vigtig dansk forskningstradition videre. Som forskningsprofessor MSO vil hun have fokus på, hvordan forhistorien kan inspirere til udviklingen af en mere bæredygtig tekstilproduktion, og mere specifikt vikingetidens dragt og tekstilproduktion gennem projektet Fashioning the Viking Age. Målet med dette projekt er at skabe ny viden og arkæologisk velfunderede tolkninger af vikingernes tekstiler og tøj.

Om forskningsprofessor MSO Yvonne Shashoua
Yvonne Shashoua har en ph.d. i polymer kemi fra Danmarks Tekniske Universitet i 2001.  Hun kom i 1998 fra British Museum til Nationalmuseet for at etablere det nye forskningsområde i nedbrydning og bevaring af plastgenstande på museer.

Hendes forskning i plastmaterialer er anerkendt internationalt. I 2018 blev hun partner i forskningscenteret MarinePlastic, støttet af Velux Fonden, hvor hun bruger viden og mere end 20 års erfaring af forskning i nedbrydning af blandt andet Barbie-dukker, unikke kunstværker og rumdragter til at opnå en dybere indsigt i plastforureningen og dannelse af mikroplastik i den danske natur.

Der er ingen tvivl om, at plastaffald er en af de hurtigst voksende forureningskilder på kloden. Ikke mindst i verdenshavene, som må rumme otte millioner tons plastaffald hvert år. Som forskningsprofessor MSO vil hun fokusere på hvordan forskning i kemien af plastgenstande på Nationalmuseet kan bidrage til at bremse nedbrydning af plastik til mikroplastik i naturen og til udvikling af innovative metoder til at genanvende materialet.

 

Se også