Tegneserie genopliver Nordboerne i Grønland
I tegneserien ”Arret” møder vi vores hærdede forfædre, der bosatte sig i Sydgrønland. Historien udspiller sig i 1300-tallet midt i en brydningstid, hvor nordboerne er blevet kristne, men de gamle nordiske skikke hænger ved. Læseren følger de to søskende Bjørg og Thorleif, der bor i Sydgrønland. De vokser op som tætte søskende, men en række begivenheder på havet med hvalrosjagt, et erotisk møde med en grønlandsk kvinde og en blodhævn sår splid mellem de to søskende.
Historien er tegnet af den grønlandske illustrator og kunstner Nuka. K. Godtfredsen og forfattet af Lisbeth Valgreen. Nuka har endnu engang levendegjort fortiden med naturtro tegninger og præsenterer os for udtryksfulde karakterer i et smukt og barskt Grønland. Tegningerne er blevet til i tæt samarbejde med Nationalmuseets eksperter i arktiske kulturer og nordboerne.” Arret” er afslutningen på den store tegneserie i fire bind om Grønlands forhistorie, der er udgivet i et samarbejde mellem forlaget Ilinniusiorfik i Nuuk og Nationalmuseet.
Jagten på de forsvundne nordboere
I 980’erne rejste Erik den Røde og de første nordboere fra Island til Grønland. Her bosatte de sig, og overlevede i mere end 400 år, indtil de forsvandt helt i 1400-tallet. Seniorforsker Jette Arneborg fra Nationalmuseet har været faglig konsulent på ”Arret”, og hun har beskæftiget sig indgående med nordboerne i Grønland.
”Ingen ved med sikkerhed, hvad der skete med nordboerne. Deres forsvinden var omgærdet megen mystik. Da præsten Hans Egede kom til Grønland i 1721, var hans mission at finde de tabte nordboere og gøre dem kristne igen. Han fandt dem ikke. Kun ruiner af deres gårde var tilbage. Med tiden har man fundet flere spor af nordboerne i landskabet og i jorden. Arkæologer har bl.a. udgravet tøj og redskaber,” fortæller Jette Arneborg.
Historieformidling i den store fortælling
Det kan være vanskelig at fremmane fortidens mennesker, der levede på Grønland, når alt, de har efterladt, er tavse ting og ruiner. De skriftlige kilder om nordboernes liv er norske eller islandske, og altså ikke fra nordboerne selv. Forskningsprofessor Bjarne Grønnow har været med fra start i levendegørelsen af Grønlands forhistorie i bogserien, som har været undervejs i ti år.
”Vores viden om Grønland skal også formidles i levende fortællinger, hvis vi skal gøre nye generationer interesserede i historie og arkæologi – og her er tegneseriemediet perfekt. Der er ingen tvivl om, at Nukas detaljerige og videnskabeligt underbyggede tegninger af mennesker og deres hverdag har skabt øget opmærksomhed og viden om Grønlands forhistorie blandt børn og unge – og”tegneserienørder” i det hele taget. Det er som at tage på en tidrejse tilbage til Grønlands fortid og møde de mennesker, der boede der, siger Bjarne Grønnow.”
Tegneserien består af fire bind:
De første skridt af Nuka K. Godtfredsen 2009
Hermelinen af Nuka. K. Godtfredsen og Martin Appelt 2012
Gaven af Nuka. K. Godtfredsen og Lisbeth Valgreen 2015
Arret af Nuka. K. Godtfredsen og Lisbeth Valgreen 2018
Arret kan købes i Nationalmuseets butik og webshop samt det grønlandske huse og koster 200 kr.