Sult, kulde og mystik i ødemarken: Museumsdirektør Rane Willerslev deler sine oplevelser i Sibirien
Nationalmuseet viser Rane Willerslevs genstande fra sine ekspeditioner i det barske Sibirien. Direktørens indsamlede ting vises indtil september 2019.
Nationalmuseets direktør Rane Willerslev har rejst og jaget i det nordøstlige Sibirien. I måneder levede han sammen med jukagirerne. Han frøs og sultede, og flere gange havde ødemarken nær kostet ham livet.
Rane Willerslev kom helt tæt på de mennesker, der i årtusinder har levet i pagt med ødemarkens bidske natur. Vintre med minus 65 grader og dage imellem det næste måltid.
Men i den koldeste og mest menneskeaffolkede del af verden, mødte Rane Willerslev den legendariske jæger Spiridon Spiridonov, jukagirernes leder. Han rystede op i Ranes verdensbillede. I Spiridons skove mødte Rane en rig kultur med sammenhold, ligestilling og shamanismen og ikke mindst dyrenes ånder.
Den åndeverden var altafgørende for jukagirernes jagt og overlevelse. Rane Willerslev har indsamlet genstande fra jagterne og de spirituelle møder med ånderne i ødemarken.
Før en jagt tilbringer jægerne timer i en svedehytte, hvor de piskes med birkeris, så de lugter af skoven. Om natten lægger de sig til at sove med en lille figur, som er halvt menneske halvt elg. I de mørke timer rejser jægerens sjæl til dyreåndernes verden og har sex med dem. Næste dag ifører jægerne sig dyreklæder og nedlægger elgen, som kommer ud af skoven.
Ødemarkens oplevelser blev en milepæl i Rane Willerslevs forskning i shamanisme og oprindelige folks rige åndeverden.
I etnografisk samling viser Nationalmuseet bl.a. Rane Willerslevs dragt af rensdyrskind, træfigurer der er afbildninger af menneskets sjæl, jukagirernes dragter, et gevær og en fem minutter lang film, hvor Rane selv fortæller om sine oplevelser.