Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
21. oktober 2019

Stor udstilling om Tyskland på Nationalmuseet

Nationalmuseets nye udstilling viser det bedste, som Tyskland har at byde på. Goethe, Bauhaus, Gutenberg, Volkswagen, Richter, Baselitz og meget mere. I århundreder var det vores nabo i syd som gav os poesien, frie tanker og landvindinger i videnskaben og industrien. Men krige adskilte os fra naboen, og det kulturelle fællesskab blev fremmedgjort og gik i glemmebogen. 

”Alle kender de mørke kapitler i Tysklands historie. Men Tyskland har på mange andre måder været toneangivende i vores historie og kulturarv. Det sætter vi fokus på med en imponerende udstilling, som er blevet til i samarbejde med British Museum,” siger Museumschef Anni Mogensen.

Tyskland bliver til, den dag Berlinmuren falder
Det Tyskland vi kender i dag blev født for 30 år siden, den nat muren faldt mellem Øst-og Vestberlin 9. november 1989. I tiden efter skulle Tyskland finde fodfæste i skyggerne af rædsel og kaos siden 1933. Brudstykkerne af øst og vest og ikke mindst alle de udgaver af Tyskland, som har været der før, blev byggesten til et nyt land, der hviler på 1000 års historie og nationale erindringer. 

Nationalmuseet markerer 30-året med udstillingen ”Tyskland”, som under navnet ”Germany: Memories of a Nation” blev kurateret af Barrie Cook fra British Museum. Sideløbende skrev British Museums tidligere direktør Neil MacGregor en bog med samme navn og BBC lavede radioprogrammer baseret på bogen. Bogen er oversat til dansk, ”Tyskland. Erindringer om en nation”, og udkommer 9. november 

Nationalmuseets udstilling om Tyskland tager de besøgende gennem Tysklands mange politiske og kulturelle forandringer. Fra det Tysk-romerske rige over det mørke 20. århundrede og til murens fald. Udstillingen præsenterer en mangfoldig samling af genstande, der fortæller historien om et sammensat land, hvor grænserne bevæger sig konstant. Både landegrænser og menneskers grænser.

Unikke genstande udstilles for første gang i Danmark'
I udstillingen viser vi genstande, som har ændret historiens gang eller er vidnesbyrd om triumfer og tragedier i den tyske historie. Her er et udpluk.

Folkevognen
Folkevognen er en af de mest berømte biler i verden. Et globalt ikon og et symbol på efterkrigstidens vesttyske økonomiske mirakler. Den står for kvalitet, pålidelighed og fantasifuldt design til en billig pris. Den stålfaste Folkevogn bliver til under Det Tredje Rige, og tanken er at skabe et køretøj til hele folket og ikke bare til overklassen som et symbol på Hitlers nye Tyskland. Alligevel bliver bilen ikke sat i produktion før efter 2. Verdenskrig. Derefter går det stærkt, og 21 millioner bobler bliver til inden produktionen indstilles i 2003. En af de første Folkevogne fra 1950’erne er parkeret i udstillingen.

Geniet Goethe 
Forfattergeniet Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) har givet det tyske sprog genklang i hele verden. I sin samtid blev Goethe hyldet som det tyske svar på Dante, Shakespeare og Cervantes. En kopi af Johann Heinrich Wilhelm Tischbeins ikoniske maleri viser en henslængt Goethe i Campagna i Italien. Det er er det mest berømte portræt af nogen tysker. I udstillingen kan man også se førsteudgaver af Goethes værker.

Den svævende engel 
Efter 1. verdenskrig skaber billedhuggeren Ernst Barlach en engel til Güstrow Domkirke til minde om ofrene under 1. verdenskrig. Skikkelsen svæver over jorden med foldede arme og lukkede, sorgfulde øjne. Kunstnerkollegaen Käthe Kollwitz mister sin søn under krigen, og det er hende, som har lagt ansigt til englen. I 1930’erne bliver de fleste af Barlachs værker konfiskeret som ”degenereret kunst”, og englen fjernes og omsmeltes. Men en afstøbning bliver gemt væk. I 1953 støbes englen igen og hænges op i Güstrow Domkirke som et symbol på forsoning. Mange år senere i 1981 mødes forbundskansler Helmut Schmidt med den østtyske præsident Erich Honecker i kirken under den svævende engel, selvom der ikke er meget håb om forsoning på det tidspunkt.

Kejserkronen
Det Tysk-romerske Riges (962-1806) vigtigste symbol på rigsdannelsen er kronen besat med perler og ædelsten og dekoreret med bibelske scenerier og indskrifter. Den bliver ofte kaldt for Karl den Stores krone efter den første hersker over det, som senere bliver til Det Tysk-romerske Rige. Den originale krone fremstilles formentlig i 900-tallet længe efter Karl den Stores død. Efter Rigets opløsning ender kronen i Habsburgernes skatkammer i Wien, hvor den stadig er. Kronen i udstillingen er en kopi fra 2000.

Andre ikoniske genstande er Gutenbergs første bibler, førsteudgaver af Grimms værker, Georg Baselitz ’s tryk ”Ørn”, et stykke af Berlinmuren, en kopi af jernporten til koncentrationslejren Buchenwald, Luthers bibel og et tryk af Gerhard Richter. 
Læs mere om særudstillingen ”Tyskland”.

Debat, film, musik, øl og pølser
Vores udstilling akkompagneres af et stort program med over 70 arrangementer. Vi skal smage på tyske pølser, synge danske sange, der i virkeligheden er tyske, blive klogere på både tyske biler og filosoffer, lytte til tysk musik, drikke bajersk øl, høre øjenvidneberetninger om at flygte fra Østtyskland, møde fremtrædende forfattere, diskutere dannelse, se film og opleve, hvordan tyskerne i dag forsøger at komme overens med deres fortid. Og meget mere...
Se tysklandsprogrammet

Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 
Den danske og tyske regering lancerer Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 sammen med åbning af udstillingen den 8. november 2019. Gennem hele 2020 vil der være omfattende udvekslinger mellem den danske og tyske kulturscene i både Danmark og i hele Tyskland.
Læs mere om Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 

Udstilling ”Tyskland” er blevet til i samarbejde med British Museum. Sportgoodsfonden har givet støtte til udstillingen.
Læs mere om Sportgoodsfonden

Film: NabolandsKanalerne og ZDF.
Musik: Mike Sheridan. 

Se også