Udfører en søgningSøg
28. september 2018

Skattejagt for børn: Følg eventyrlig børnebogsforfatter til de fjerneste egne

Alle kan blive en rigtig eventyrer, men det kræver gåpåmod, fantasi og fortælleglæde. Det beviste levemanden Walter Christmas - en af de første i Danmark, der åbnede rejseeventyret for børn. I efterårsferien på Nationalmuseet kan børn tage på skattejagt i Christmas’ fodspor og blive udnævnt til ’Nationalmuseets eventyrer’.

En af 1800-tallets store eventyrere er Walter Christmas (1861-1924). En sammensat mand som var søofficer, dobbeltagent og børnebogsforfatter. Han rejste til de fjerneste egne af verden, hvor han flere steder ragede uklar med myndighederne. Under Første verdenskrig fik han opbygget et blakket ry som talentløs agent for den britiske efterretningstjeneste.

”På sin post på Skagens Badehotel skulle han observere den tyske flåde igennem Skagerrak. Fortællingen går på, at han ansatte en hel del skagensfrøkener til at arbejde for sig, og nok brugte det meste af sin tid på frøkenerne," fortæller Nationalmuseet ekspeditionsforsker Jesper Kurt Nielsen. 

I Siam, det nuværende Thailand, blev han fyret som søofficer, fordi han fornærmede den danske admiral for den siamesisk flåde på det groveste ved at kalde ham admiral for en håndfuld plimsollere og en flydende cocktailbar.

Men hans eftermæle blev reddet af skibsmatrosen Peder Most. Det var en ærlig, hårdtarbejdende og modig figur skabt af Walter Christmas selv. Peder Most udfoldede sig igennem syv børnebøger fra 1901 til 1915. Ligesom sin skaber rejste Peder Most også til de fjerneste afkroge af verdenen. På børnebogsscenen blev Walter Christmas en af de helt store.

”Det var meget moderne, at han ville formidle verden populært til børn. Det var lige på det tidspunkt, hvor man brød med ideen om, at børn skulle ses og ikke høres, og at de bare skulle gøre, hvad der blev sagt. Peder Most var en af de første drengebøger, hvor rejseeventyret blev skrevet i øjenhøjde med børnene. Serien blev meget populær og en salgssucces,” fortæller Jesper Kurt Nielsen.

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/294111610" width="100%" height="462" frameborder="0"></iframe>

I efterårsferien på Nationalmuseet kan børn tage på en skattejagt igennem mange lande i Walter Christmas fodspor, og de møder de kulturer, som eventyreren krydsede. Gennemfører man skattejagten, bliver man officielt en eventyrer.

”Børnene finder ud af, at der ikke kun er døde genstande på Nationalmuseet. Der gemmer sig en historie og et menneske bag ved enhver genstand. Walter Christmas er en af de mange farverige mennesker. Måske møder børnene ham. Hvis de fuldfører skattejagten, udnævner han dem til Nationalmuseets eventyrere, og det er en titel, man har resten af livet”, garanterer ekspeditionsforskeren.

Se også