Udfører en søgningSøg
5. oktober 2018

Nye bøger om fynske landsbykirker

Nationalmuseets store bogværk Danmarks Kirker har udgivet tre nye bøger, som denne gang sætter fokus på tretten landsbykirker på Fyn. Sammen fortæller de kirkehistorie, der strækker sig over flere århundreder fra middelalderen til i dag.

 Det er alt fra malerier og træskærerarbejder til ombygninger, som har været under forfatternes lup. Særligt iøjnefaldende er de blå vægge og hvælv i den sydfynske kirke i Øster Skerninge. Denne usædvanlige farve for en kirke blev genskabt i 2002, sådan som det så ud, da den blev påført i 1860’erne.

 Ud over at vise århundreders skiftende mode i kirkernes indretning og arkitektur, så står den lokale elite i samfundet tydeligt frem i flere af kirkerne. Det ses blandt andet i seks kirker fra Lunde Herred, som beskrives i en af bøgerne.

Her er kirkerne på hver deres måde præget af de lokale, velhavende personers indflydelse. I Norup Kirke blev den nuværende altertavle og prædikestol skænket til kirken i 1590’erne af godsejer Frederik Qwitzow og hustru Pernille Rud, og drivkraften bag opførslen af Hasmark Kirke i 1892 var ejeren af stamhuset Hofmansgave Niels Erik Hofman-Bang. Han sørgede også for at få sin datter frem i lyset, da malerier af hende kan ses i flere af egnens kirker.

De tre nye bøger rummer mange flere historier og detaljer om de tretten landsbykirker. Udgivelserne er trykt som bøger, men kan også læses online gratis.


De tre nye udgivelser

 

Om de tre nye udgivelser

  • I bøgerne beskrives tretten kirker fra Fyn. Det drejer sig om kirkerne i Mesinge, Dalby, Stubberup, Viby, Norup, Skeby, Hasmark, Gerskov, Skårup, Tved og Øster Skerninge. Derudover kan man også finde beskrivelser af de nedlagte kirker Egense og Ølund Kapel.
     
  • Udgivelserne er udsendt af Nationalmuseet med støtte fra Kulturministeriet, Kirkeministeriet, Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden.

 

Om bogværket Danmarks Kirker

  • Danmarks Kirker er Nationalmuseets store, grundlæggende værk om danske kirker. Arbejdet begyndte i 1933.
     
  • Det store værk udgives som bøger, men kirkebeskrivelserne er også tilgængelige online: http://danmarkskirker.natmus.dk/
     
  • Indtil nu er cirka to tredjedele af alle landets kirker blevet undersøgt og beskrevet.

 

Se også