Ny bog viser frugten af 30 års bornholmsk detektorarbejde
Nationalmuseet afslutter tobindsværk om romerske mønter i Danmark med en hel bog om de mange spektakulære møntfund på Bornholm.
Nu udkommer Nationalmuseets nye bog ”Crossing Boundaries”, der handler om de 2800 mønter, som tilbage i jernalderen tog turen helt fra Romerriget til Bornholm.
Den nye bog er den foreløbige afslutning på Nationalmuseets tobindsværk om romerske mønter i Danmark – møntfundene fra resten af landet blev nemlig beskrevet i det første bind, som udkom i 2010.
Hovedformålet med de to bøger er at lave en opdateret oversigt over romerske mønter. Den sidste samlede oversigt over møntfundene fra Bornholm er nemlig helt tilbage fra 1944, fortæller Helle Horsnæs, som er forfatteren bag de to bøger og seniorforsker og museumsinspektør på Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet:
- Bøgerne giver et overblik over alle romerske møntfund i Danmark til og med henholdsvis 2008 og 2010. På den måde er tobindsværket en lille brik i det meget store puslespil om de romerske mønters udbredelse og funktion i Europa, siger hun.
Uventede gæster
Bornholm får et helt bind for sig selv, for øen er nemlig helt særlig, når det kommer til romerske mønter:
- Der er fundet lige så mange romerske mønter på Bornholm som i resten af Danmark til sammen. Set i forhold til areal har Bornholm faktisk den største tæthed af romerske møntfund uden for Romerriget. Derudover er de romerske møntfund på Bornholm anderledes end dem, der er fundet i resten af Danmark, siger Helle Horsnæs.
Bornholms særlige status også i denne sammenhæng handler om, at øen var et knudepunkt dengang, fortæller Finn Ole Sonne Nielsen, som er chefarkæolog på Bornholms Museum:
- De romerske møntfund fortæller om den store handel, der var på Bornholm i jernalderen på grund af øens særlige placering. Men de mange mønter og skattefund fortæller også om pirater og ufred: En del af datidens bornholmere fik simpelthen aldrig gravet deres skatte op igen på grund af ”uventede gæster”, siger han.
Professionelle amatører
Grunden til, at de mange romerske mønter på Bornholm er blevet gravet op fra fortids glemsel, er, at der er mange aktive amatørarkæologer på øen, fortæller Helle Horsnæs:
- Stort set alle de romerske mønter, der er fundet på Bornholm de sidste 30 år, er blevet opstøvet af tålmodige amatørarkæologer med metaldetektor, siger hun.
En del bornholmere fattede nemlig allerede interesse for at gå med metaldetektor i midten af 1980’erne, og Bornholms Museum havde helt fra starten et godt samarbejde med de arkæologiinteresserede amatørarkæologer. På den måde har Bornholm været heldig, mener Finn Ole Sonne Nielsen:
- De bornholmske detektorfolk har ry for at være nogle af de dygtigste i landet – deres tilgang til arbejdet er ekstremt professionel, og det betyder, at deres fund er af høj kvalitet, siger han.
Den høje kvalitet i forhold til fundenes tilstand og meget præcise geografiske optegnelser har haft stor betydning for Helle Horsnæs’ arbejde med ”Crossing Boundaries”, fortæller hun:
- På den måde viser bogen faktisk frugten af 30 års bornholmsk detektorarbejde, siger hun og sender derfor en særlig tak til alle de bornholmske amatørarkæologer og til Bornholms Museum, der har været en uundværlig hjælp i arbejdet med den nye bog.
”Crossing Boundaries” koster 298 kr. og kan købes på Syddansk Universitetsforlags hjemmeside.
Udgivelsen af ”Crossing Boundaries” er støttet af Farumgaard-Fonden, Dr. Margrethe II’s Arkæologiske Fond, Letterstedtska Föreningen, Landsdommer V. Gieses Legat, Lillan og Dan Finks Fond, G. E. C. Gads Fond, Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse og P. I. Jørgensens Mindefond.
Til pressen:
Helle Horsnæs præsenterer bogen på Bornholms Museum kl. 16.15 mandag d. 20. januar 2014. Pressen er meget velkommen.