Ny bog om Bornholms første bønder
For cirka 6000 år siden slog de første bønder sig ned på Bornholm. Resultaterne af mange års udgravninger og forskning i de spor bønderne efterlod udfoldes for første gang samlet.
Alt tyder på, at det var et bondefolk, der kom ude fra, som bragte agerbrug og dyrehold til øen. Hidtil havde øen været befolket af jægere, samlere og fiskere, der levede på bopladser langs øens kyster. Det er blandt andet fundet af forkullet korn på Bornholm, der er blevet naturvidenskabeligt dateret, som viser, at landbruget begyndte på Bornholm for ca. 6000 år siden.
En ny bog ’First Farmers on the Island of Bornholm’ afdækker historien om Bornholms allerførste bønder og beskriver de 56 bopladsfund fra Bornholm, der kan dateres til den ældste bondestenalder, ca. 3950-3300 f.Kr. Forfatterne bag er Poul Otto Nielsen, museumsinspektør ved Nationalmuseet, og Finn Ole Sonne Nielsen, ledende arkæolog ved Bornholms Museum.
Sejlruten til Bornholm begyndte for cirka 6000 år siden
Bønderne kom til Bornholm fra Skåne og fra De Danske Øer, men der var også kontakter med egne syd for Østersøen. Alt skulle transporteres: Husdyr, korn og nødvendige redskaber. At krydse Østersøen har ikke været noget problem, for søforbindelsen blev opretholdt og forsyninger blev ved med at komme. Det afslører talrige fund af slebne flintøkser. Alle økserne blev importeret, da flint, der egner sig til fremstilling af økser, ikke findes på øen.
”Bornholms placering i Østersøen betød ikke, at øen var afskåret fra omverdenen, heller ikke i stenalderen. Det må have været et kulturmøde mellem jæger-samlerne og fiskerne på øen og det nye folk, der levede af at praktisere agerbrug og kvægavl, men bønderne fik hurtigt overtaget at dømme ud fra den hastighed, hvormed landbruget bredte sig,” fortæller Poul Otto Nielsen, museumsinspektør på Nationalmuseet.
Ud fra forkullet korn, de 56 bondestenalderbopladser og fund fra museer og hos private samlere, kan bogens forfattere fastslå, at landbruget begyndte på Bornholm på samme tid, som andre steder i det sydlige Skandinavien og i Danmark. Her blev landbruget også indført af en bondebefolkning, der vandrede nordpå fra det europæiske kontinentet omkring 4000 f.Kr.
Landbruget skabte forskel på rig og fattig
At drive landbrug skabte et overskud, som for nogle betød, at de kunne få andre til at arbejde for sig. I bogen understreger forfatterne, at det var ved indførelsen af landbruget, at der blev forskel på rig og fattig. De rige kunne skaffe sig materielle værdier som f.eks. de samlinger af imponerende flintøkser, der blev lagt i Vallensgård Mose og andre steder som ofre til højere magter. De rige havde ressourcer nok til at stille et arbejdshold på benene, når der skulle bygges et gravmonument, en stendysse eller en jættestue til familiens døde.
’First Farmers on the Island of Bornholm’ udgives af Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab og distribueres af Syddansk Universitetsforlag og kan desuden købes på Bornholms Museum.
Trykning af bogen er bekostet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond.