Udfører en søgningSøg
15. maj 2019

Ny bog fortæller om kost- og samfundsforandringer i det østlige Nordatlanten

Nationalmuseets seniorforsker Ditlev Mahler er redaktør og medforfatter på en ny bog, der handler om kostforandringer i Vestnorge, Caithness og på øerne Færøerne, Island, Orkney, Shetland, Hebriderne i vikingetid frem til midten af middelalderen.

Sammen med en række andre forfattere fra blandt andet Universitet i Tromsø og Bergen, lederen af Hólar projektet i Island samt Shetland Museum and Archives har han skrevet og redigeret en bog, som viser hvordan kostforandringer afspejler samfundsmæssige ændringer i det østlige Nordatlanten.

”Vi kan se at ændringer i madproduktion og tilberedning afspejler samfundsmæssige forandringer, som finder sted i løbet af 800-1300-tallet. Noget så banalt som beholdere til opbevaring af mad og bageplader reflekterer denne sociale og politiske udvikling,” fortæller Ditlev Mahler.

I vikingetiden var de fleste østatlantiske øer autonome, men i 1261/62 kommer alle under norsk herredømme. Denne samfundsforandring og tilknytning mellem de atlantiske øer og Norge afsløres i arkæologiske levn, som f.eks.  bageplader, der blev skåret ud af fedtsten.

På Shetlandsøerne har arkæologer fundet bageplader fra 900-tallet, men de dukker først senere op i Norge. De norske bageplader, som dukker op i midten af 1000-årene, var på størrelse med de i dag svenske, runde knækbrød med hul i midten.

”Bagepladerne blev brugt til at bage brød, men naturvidenskabelige analyser viser, at de også har været brugt til at stege kød på. Det, at vi ser bagepladerne tidligst på Shetlandsøerne, tyder på, at denne innovation transmitterede sig fra øst mod vest,” fortæller Ditlev Mahler.

Bogen ‘Gruel, Bread, Ale and Fish. Changes in the Material Culture related to Food Production in the North Atlantic 800-1300 AD’ er udgivet af Nationalmuseet og kan købes i boghandlere. Køb bogen her.

Omslag

Se også