Ny billeart opkaldes efter Eske og Rane Willerslev
I 112 millioner år har insekter ligget indkapslet i rav i Myanmar, indtil et hold forskere fandt ravstykkerne. Deres undersøgelser har afsløret en hidtil ukendt billeart. Det er den første og eneste repræsentant for hele denne slægts eksistens på jorden. Billen har fået det videnskabelige navn Burmomiles willerslevorum Fanti i hyldest til tvillingerne Eske og Rane Willerslev.
- Det er meget, meget ærefuldt. Det er jeg stolt af, siger Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.
En flaskepost fra fortiden
Ca. 30 millioner år før dinosaurernes store masseudryddelse blev billen indkapslet i rav. Dette 3D vindue giver et indblik i forhistorien, lang tid før mennesket satte sine ben på jorden. De ældste rester, som er fundet af moderne mennesker har en alder på ”kun” 100.000-70.000 år.
-Det, at vi her står med biller, der er 112 millioner år gamle er ikke til at fatte, og hvilken verden de kommer fra, er næsten uden for vores fatteevne, fortæller Anders Leth Damgaard, der er formand for Den Danske Ravklub og medforfatter på den videnskabelige artikel bag opdagelsen.
Ny brik i livets stamtræ
Rav har tidligere afsløret unikke og interessante fund. Blandt andet primitive fugle, dinosaurer, myrer og sommerfugle. Opdagelsen af den nye billeart bidrager til forståelsen af, hvordan livet har udviklet sig gennem millioner af år.
Udover billen, der er opkaldt efter Willerslev-brødrene, fandt forskerne også to andre biller. Den ene af dem er opkaldt efter skuespilleren Ghita Nørby.
Læs mere på videnskab.dk