Udfører en søgningSøg
3. januar 2014

Nationalmuseet sætter igen besøgsrekord

Med 1.148.846 gæster satte Nationalmuseet i 2013 igen besøgsrekord. Det var særligt særudstillingen VIKING, som trak mange gæster til Prinsens Palæ.

For andet år i træk sætter Nationalmuseet besøgsrekord. I alt besøgte 1.148.846 gæster et af Nationalmuseets mange udstillingssteder. Rekorden er bemærkelsesværdig, idet det flotte besøgstal er opnået på trods af, at Frihedsmuseet har været lukket, siden en brand ødelagde museet i april.

Det er især udstillingerne i Prinsens Palæ, der med 726.034 gæster slår besøgstallet for 2012 med 50 procent. Af dem besøgte 152.788 særudstillingen VIKING, hvilket svarer til fuld belægning.

- Jeg er overvældet over, at Prinsens Palæ har trukket 242.669 flere gæster end året før, siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen.

Han mener, det bemærkelsesværdige besøgstal i Prinsens Palæ skyldes flere faktorer.

Nationalmuseets store særudstilling, VIKING, har trukket rigtig mange gæster, men allerede før udstillingen åbnede i juni, var Nationalmuseet i første halvår næsten 60.000 gæster foran i forhold til samme periode året før.

Per Kristian Madsen påpeger, at andre særudstillinger, såsom POWWOW om indianernes dansefester, har været medvirkede til de flotte besøgstal i Prinsens Palæ i foråret. Det har sammen med et stort vikingemarked, en særudstilling om danefæ samt miniudstilling om vinderen af det Internationale Melodi Grand Prix, Emmelie de Forest, holdt folks interesse fanget.

- Det viser, at mange små aktuelle udstillinger og aktiviteter giver folk anledning til at besøge museet igen inden for kort tid, men man skal heller ikke underkende, at folk har fået øjnene op for, at der er gratis adgang til Nationalmuseets udstillinger, siger Per Kristian Madsen.

Af Nationalmuseets øvrige udstillingssteder har Frøslevlejrens Museum haft fremgang og oplevet det største besøgstal i 20 år. Per Kristian Madsen ser besøgstallet som et udtryk for, at folk er glade for den ny permanente udstilling om tiden efter krigen, hvor lejren under navnet Fårhuslejren fungerede som straffelejr for landsforrædere.

Der har også været besøgsfremgang i Kommandørgården på Fanø og Liselund Slotshave, mens Kongernes Jelling har holdt status quo på trods af kortere åbningstid. Udstillingerne i Brede Værk har derimod haft en smule tilbagegang, mens Frilandsmuseet har tabt gæster i 2013.

Selvom Nationalmuseets direktør glæder sig over at slå sidste års besøgsrekord, så er det ikke uden et vist vemod, at han gør regnebrættet op for året 2013. Det skyldes den tragiske brand på Frihedsmuseet i april, som betyder, at museet skal bygges op på ny.

Per Kristian Madsen ser derfor frem til opgaven med at etablere et nyt frihedsmuseum og til de mange andre spændende nye opgaver, som Nationalmuseet tager fat på i 2014. Nationalmuseet er fra første januar lagt sammen med Tøjhusmuseet og Orlogsmuseet, ligesom Nationalmuseet skal varetage driften af museet ved vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse.

- Jeg glæder mig til, at de forenede museer kan præsentere en række spændende særudstillinger i 2014. Tøjhusmuseet åbner til februar udstilling om krigen i 1864, Orlogsmuseet åbner udstilling om den dansk-norske flåde til foråret, og i oktober åbner vi en stor særudstilling i Prinsens palæ om pels og skinddragter, siger Per Kristian Madsen, som ikke tør spå, om 2014 ender med en ny besøgsrekord for Nationalmuseet.

 

Se også