Klenodier fra Nationalmuseet udstilles i Tyskland
Fra i dag kan en hel række af Nationalmuseets klenodier fra jernalder og vikingetid opleves på en særudstilling i Museum und Park Kalkriese i Tyskland.
Kostbare drikkebægre, sølvsmykker og en næsten to kilo tung guldring. Disse flotte genstande fra Nationalmuseet er med til at udfolde mødet mellem den før-kristne og kristne kultur i en ny, spændende særudstilling i Museum und Park Kalkriese ved Osnabrück.
I 2017 blev udstillingen vist på Archäeologisches Museum i Frankfurt med stor succes. I dag åbner udstillingen igen under titlen ’Götter, Glaube und Germanen – Kultplätze des 1. Jahrtausends nach Christus’.
Mødet mellem germanere og kristne
Genstande fra Nationalmuseet og andre museer mødes i en udstilling, der fortæller om mødet mellem de ikke kristne germanere og den kristne kultur i Nordtyskland og Danmark. Her bliver resultaterne af de nyeste undersøgelser af kultpladser i Norden foldet ud. Det er først og fremmest Nationalmuseets forskning i stormandssædet ved Tissø i Nordvestsjælland, som giver indblik i den før-kristne kult.
Det var ved Tissø, at den flettede guldring på næsten 2 kilo blev fundet i 1977. Guldringen, der normalt kan ses på Nationalmuseet, er taget ud af udstillingen i forbindelse med sin rejse til Tyskland. Den fik følgeskab af andre genstande, der vil blive udstillet på deres vante pladser på Nationalmuseet, når de kommer retur.
Død og druk i jernalderen
Men montrerne står ikke tomme. Den rige fyrstegrav fra Hoby har måttet vige pladsen for et afhugget kvindehoved, fundet i Stidsholt Mose i Vendsyssel, sammen med seks kranier, der nyligt er udgravet i en mose ved Svennum, også i Vendsyssel. På Tissø-ringens plads står nu et elegant drikkehorn, det såkaldte Juelstrup-horn. Alle er blevet lagt ud i en mose i jernalderen. Sandsynligvis som et offer til højere magter.
Tid og sted
27. april - 28. oktober 2018
Museum und Park Kalkriese