Her er visionen for fremtidens Nationalmuseum
Danskerne fortjener et nyt Nationalmuseum, som både kan tjene som identitetsbærende rygrad i vores fællesskab og udfordre os med ny viden. Nu præsenteres visionen for, hvad fremtidens Nationalmuseum kan indebære. Det er et oplæg til diskussion snarere end en endelig beslutning.
Regeringen har i finansloven 2022 afsat penge til en forundersøgelse af mulighederne for at ombygge Nationalmuseet. Det er første skridt til skabelsen af et nyt Nationalmuseum, der skal nytænke vores forståelse af et museum og være et kulturelt fyrtårn for danskere og turister. Det nye Nationalmuseum skal samtidig styrke hele Danmarks museumsverden.
Nu kan du læse hele visionen for det fremtidige Nationalmuseet, som vi kalder ’Nationalmuseet 2030’: Læs hele visionen for ’Nationalmuseet 2030’ her.
Visionen for ’Nationalmuseet 2030’ afhænger af den forundersøgelse, der sættes i gang, og er et oplæg til videre arbejde, diskussion og udvikling. Det er netop en vision og ikke et udtryk for endelige beslutninger.
”Fremtidens Nationalmuseum skal være mere for flere og nytænke vores forståelse af et museum. Danmarkshistorien er ikke statisk og fastlåst. Det skal huset, vi formidler den i heller ikke være. De fysiske rammer skal ændres for at bringe Nationalmuseet ind i nutiden og sikre museets relevans for fremtiden. Men visionen er langt større end en ombygning. Vi vil være et museum på en ny måde, der ikke er set før – og vi vil være det for hele landet,” siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.
Danmarkshistorien bor hos os
Et centralt element i visionen er en Danmarkshistorisk rygrad, hvor besøgende kan introduceres til hele Danmarkshistorien fra stenalder til vindmøller i en serie af oplevelser, der præsenteres som hvirvler på en streng og kan gennemføres på omtrent en time. Vores undersøgelser viser nemlig, at det typiske besøg i udstillingerne varer omtrent en time.
De mest videbegærlige får mulighed for at fordybe sig i perspektiverende udstillinger, der tilbyder mere viden, og som kan opdateres med den nyeste forskning.
Forskning som fundament for formidling
Det vil fortsat være forskningen, der skal danne fundamentet for formidlingen på Nationalmuseet.
Nationalmuseet har en unik placering som både formidlings- og forskningsinstitution, og det er netop i det dynamiske samspil mellem de to discipliner, at vi finder hele forudsætningen for at kunne rumme den historiske fortælling uden at gøre formidlingen til et udstillingsvindue for tidens politiske strømninger.
Visionen for fremtidens Nationalmuseum er desuden at afspejle et nyt dannelsesbegreb. I stedet for at fastlåse os i tidligere tiders form som et leksikon på antikvariatets bagerste hylder, skal Nationalmuseet være et levende, åbent, nysgerrigt, dialogbaseret og dynamisk museum, hvor de fysiske rammer inviterer til kreativitet og samarbejde med omverdenen.
Genstande ud til publikum i hele landet
Visionen indebærer en genfortolkning af Nationalmuseets rolle som såkaldt ’hovedmuseum’ for de statslige og statsanerkendte kulturhistoriske museer. Det betyder eksempelvis, at Nationalmuseet vil samarbejde med museer lokalt om at flytte relevante genstande fra Nationalmuseets udstillinger og magasiner ud i landet, så de kan opleves dér, hvor de blev fundet.
Den udvikling bliver også understøttet af andre tiltag. For eksempel blev mediet ’Vores Tid’, som Nationalmuseet har oprettet, i august udvidet med 10 nye museer i en etårig forsøgsordning, så digital formidling af viden og forskning udspringer fra flere museer rundt i hele Danmark.
Nationalmuseet ønsker desuden samarbejder om udstillinger, kommercielle aktiviteter, forskningssamarbejder, testfaciliteter i det videnskabelige miljø etc.