Udfører en søgningSøg
28. maj 2015

Harald Blåtands verden genopstår i Kongernes Jellings nye oplevelsescenter

Kongernes Jelling genåbner den 6. juni som et helt nyt vikingeoplevelsescenter, der fortæller historien om Harald Blåtand og Danmarks vikingekonger. Det sker i en moderne opdateret version med fokus på interaktive oplevelser.

Vær hilset. Træd nærmere. Tag plads ved kongens knitrende langild i den store hal, hvor flammerne kaster dansende skygger på de dunkle vægge. Få historien om vikingekongernes Danmark og vikingernes forunderlige verden.

Sådan indledes et besøg i Kongernes Jelling, hvor en helt ny interaktiv og oplevelsesbaseret formidling af vikingekongerne og deres gådefulde monumenter udfolder sig i en helt ny udstilling. Den åbner den 6. juni.

Gå videre fra kongens hal, og oplev vikingerne som sværdsvingende krigere, fredelige bønder og driftige handelsfolk. Træd ind i Gorm den Gamles gravhøj eller drag i krig, bliv dræbt og genopstå i Valhal. Overvær vikingernes brutale ofringer. Se vikingernes troldkvinde, Vølven, ved verdenstræet Ask Yggdrasil. Vær vidne til kristendommens komme og Kong Harald Blåtands samling af det danske rige, som han praler med på den store runesten i Jelling. Og tag så til slut en flyvetur hen over monumenterne i en virtuel drone, du selv styrer.

Således kan udstillingen og formidlingen i Kongernes Jellings nye oplevelsescenter sammenfattes i en bouillonterning. Gennem halvandet år har Kongernes Jelling og ART+COM Studios fra Berlin arbejdet på at give oplevelsen af vikingerne en kraftig makeover. Det er sket i et tæt og frugtbart samarbejde med Vejle Kommune og Vejle Museerne. Kongernes Jellings nye oplevelsescenter er støttet økonomisk af VELUX FONDEN, VILLUM FONDEN, Augustinus Fonden og Arbejdsmarkedets Feriefond.

Resultatet er en helt ny og frisk fortælling om Danmarks vikingekonger, Rigets samling, kristendommens indførelse og historiens nøglepersoner: Gorm den Gamle, Dronning Thyra og Harald Blåtand.

Flyvetur i drone
Overinspektør ved Nationalmuseet og leder af Kongernes Jelling, Hans Ole Matthiesen forklarer, at udstillingen baserer sig på de nyeste teknologier inden for museumsformidling og ikke nær så meget på udstillede genstande. Det skyldes, at der kun er meget få arkæologiske fund fra Jelling, og det har udstillingen vendt til en styrke ved at satse på interaktive projiceringer, digitale animationer og indtalte fortællinger.

- Udstillingen har flere dimensioner, end konventionelle udstillinger normalt har. Lyd og lys fylder mere, og levende fortællinger indtalt af Ellen Hillingsø og Nis Bank Mikkelsen skaber stemninger, der suger gæsterne ind i vikingernes univers på en meget sanselig og håndgribelig måde. Vi sender blandt andet gæsterne ud på en virtuel flyvetur, hvor de via droneoptagelser selv kan gå på opdagelse i fugleperspektiv og se Jelling lidt fra oven, og fra tagterrassen er der udsyn til Jellingmonumenterne gennem kikkerter, siger Hans Ole Matthiesen og fortsætter:

- Vi lægger ikke fingrene i mellem i udstillingen. Glem alt om nuttede tegneserie-guder og ædle vikinger. Vikingernes tro var i et moderne perspektiv både barsk og grum, og derfor fortæller vi åbent om blodige menneskeofringer og sender vores gæster en tur til Valhal med enkeltbillet.

Udfordrende udstilling
Uden lange tekster og med store, træsnitsagtige vægdekorationer sætter udstillingen scenen for sin kernefortælling om vikingekongerne i Jelling, deres monumenter og særligt Harald Blåtand. Han samlede Danmark, vandt sig Norge og indførte kristendommen, hvis man altså kan stole på alt, hvad Harald Blåtand påstår på sin runesten.

Udstillingen udfordrer sine gæster og stiller spørgsmål. Gjorde Harald vitterlig alle danerne kristne og skete det på samme tid, eller skyldtes trosskiftet langt hen ad vejen ligeså meget Harald Blåtands realpolitiske overvejelser snarere end en religiøs vækkelse.

Hans Ole Matthiesen håber, at publikum vil tage godt imod det nye oplevelsescenter, og han er samtidig temmelig sikker på, at Harald Blåtand ville elske et besøg i Kongernes Jelling, hvis han fik muligheden.

- Han ville uden tvivl glæde sig over, at hans eftermæle stadig lever mere end 1000 år efter hans død. Harald Blåtand var en sand mester i selviscenesættelse, og han forstod at udnytte datidens måder at markere sig på og sætte sit eftermæle. Havde vi kunnet spørge ham til råds, var Kongernes Jelling nok blevet endnu større og endnu vildere, siger Hans Ole Matthiesen.

Åbner med folkefest
Kongernes Jelling åbner den 6. juni med en stor folkefest i Jelling fra klokken 10 – 17:
I forbindelse med åbningen er der indrettet vikingelandsby på monumentområdet med vikinger, som blandt andet arbejder i deres værksteder og afholder krigerskole og bueskydning. Indenfor i Kongernes Jelling kan gæsterne hilse på Harald Blåtand og prøve vikingeudstyr.

En række bands og musikere optræder den 6. juni. Det drejer sig om: KorDania; Søren Krogh og Perry Steinbäck; bandet Bragr og gruppen Asynje, som spiller vikingemusik.

Til Pressen:
Udstillingen er åben for besøg af anmeldere journalister fra den 2. juni. Kontakt projektleder Morten Teilmann-Jørgensen på tlf.: 24 75 84 86 for en aftale.

Fakta om Kongernes Jelling

  • Ud- og ombygningen af Kongernes Jelling har taget halvandet år og er sket i et samarbejde mellem Nationalmuseet og Vejle Kommune.
  • Den er støttet økonomisk af VELUX FONDEN, VILLUM FONDEN, Augustinus Fonden og Arbejdsmarkedets Feriefond. Budgettet er på over 60 millioner kroner
  • Oplevelsescentrets udstillingsarealer er tredoblet så der er 1000 kvadratmeter udstillinger fordelt på to etager.
  • I forbindelse med ombygningen er butikken og caféen udvidet, ligesom der er indrettet en 200 kvadratmeter stor tagterrasse med udsigt til kirken, runestenene, gravhøjene og den som kunstværk genskabte træpalisade, som omkranser monumentområdet.

Se også